Rabosítják az újságírót

Egy oknyomozó riport készítője ellen kezdett eljárást az ügyészség. Az újságírót hivatalos személy általi közokirat-hamisításban való bűnsegédlettel vádolják. Az RTL Klub szerint az ügyész sérti a sajtószabadságot.

Polgár Géza azt leplezte le, hogy némi pénzért - egy hamis orvosi papírral és egy állami hivatalnok megvesztegetésével - a mozgáskorlátozottak számára szóló parkolási igazolványhoz lehet jutni.

A bűncselekményekről az oknyomozó riporter mintegy kétórányi felvételt készített, amelyet az adásba kerülés előtt, a hamis okiratokkal együtt leadott a rendőrségen, ahol egyúttal feljelentést is tett a közvetítő és a bűntársa ellen. Itt, mivel cselekedete a társadalom előnyét szolgálja, azonnal felmentették a megvesztegetés vádja alól. Arról azonban nem tájékoztatták, hogy később esetleg közokirat-hamisítással vádolhatják. A műsor február elején gond nélkül le is ment a televízióban, és egészen addig semmilyen jel nem utalt arra, hogy ezzel kapcsolatban Polgár Gézának bármi teendője lenne.

Most azonban úgy tudjuk, az általa megindított eljárást irányító ügyész elrendelte az újságíró rabosítását, amelynek során a múlt héten gyanúsítottként hallgatták ki, ma pedig a Gyorskocsi utcában felveszik az adatait és az ujjlenyomatát. Az RTL Klub a sajtószabadság szempontjából aggályosnak tartja az eljárást, hiszen munkatársuk a rendőrséggel együttműködve egy bűncselekmény-sorozatot leplezett le.

- Abban bízom, hogy minderre csak azért van szükség, hogy a bűnrészeseket elítélhessék, mindenesetre ilyesmire egyáltalán nem számítottam - mondta lapunknak Polgár Géza. - Az ilyen bűncselekménytípust másképpen nem lehet bizonyíthatóvá tenni, csak ha aktív részesévé válik az újságíró.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.