Egyetemet támadtak az adathalászok

Ismeretlen számítógépes csalók napokon át támadták a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) informatikai rendszerét - egyeteminek tűnő, valójában hamisított feladói címekről. Az elkövetők egyetemi dolgozók számítógépes jelszavait igyekeztek volna megtudni abból a célból, hogy hozzáférést szerezzenek azok levelezési azonosítóihoz.

Ha a dolgozók bedőltek volna a csalóknak, és megadták volna az angol nyelven érkezett felhívások nyomán az adataikat, még a bankszámláikhoz is hozzáférhettek volna az adathalászok.

Eddig egyetlen dolgozó sem adta meg adatait a minden bizonnyal feltört, "zombigépekről" érkező, hamisított feladójú felszólítások nyomán, mert felismerték, hogy azok nem az egyetemtől származnak - mondta tudósítónknak Scherer Ferenc, az egyetemi számítóközpont vezetője.

Az egyetem általános orvostudományi karának honlapja az adathalászati kísérlet nyomán azt közölte: "Az SZTE soha nem kér e-mailben számítógépes felhasználói adatokat, különösen jelszavakat egyeztetésre. Soha nem kéri meg a felhasználóit e-mailben küldött webes linken adatainak, jelszavának ellenőrzésére."

Tuczakov Szilvána, a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője elmondta: az egyetem eddig még nem kereste meg a rendőrséget az ügyben.

A múlt héten értékes, speciális kártyákkal felszerelt, öt év kutatási adatait tároló számítógépeket loptak el a Pécsi Tudományegyetem Biofizikai Intézetéből. Az elkövetők a mikroszkópos laborba törtek be, onnan vittek el berendezéseket az azokhoz tartozó, mikroszkópokat vezérlő kártyákkal, továbbá a merevlemezeken rögzített, sejtek és sejtekből izolált fehérjék vizsgálatával kapcsolatos alapkutatási adatokkal együtt. A rendőrök Komlón találtak rá a rablókra és az eltulajdonított gépekre. Hírek szerint akkor buktak le, amikor a berendezéseket el akarták adni.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.