A fogorvos nem robbantott

Rohác továbbra sem gyanúsítottja az Aranykéz utcai robbantásnak, de fontos információkat remél tőle a Nemzeti Nyomozó Iroda a 90-es évek robbantás- és leszámolássorozatának felderítéséhez.

Július 15-én rendelte el a Fővárosi Főügyészség az 1998. július 2-án Budapesten, az Aranykéz utcában négy halálos áldozatot követelő robbantás korábban felfüggesztett nyomozásának folytatását. Mintegy száz nappal az előtt, hogy Prágában egy ittas vezetés gyanújával kezdeményezett rutinszerű közlekedési ellenőrzést követően hamis papírjai leleplezték Jozef Rohácot, a szlovák alvilág tíz éve bujkáló egyik vezéralakját. A Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) nevének elhallgatását kérő munkatársa a Népszabadságnak azt mondta: "Az elmúlt fél-egy év nyomozásai, a korábbi Aranykéz utcai nyomozás adatai, valamint a hazai szervezett bűnözés ismert (többségükben elítélt) tagjai kapcsolatrendszerének tanulmányozása közben került a rendőrség érdeklődésének középpontjába újra Rohác.

Az NNI illetékese emlékeztetett rá, hogy Rohac csoportjába tartozott az a később meggyilkolt Jozef Hamala, aki hamis iratokkal megvásárolta a kis Polskit, amelyet 4,5 kiló Danubittal megpakolva már néhány nappal a merénylet előtt leparkolt az Aranykéz utcába. Az NNI munkatársa szerint sem a korábbi, sem a jelenlegi nyomozás adatai nem utalnak arra, hogy Rohác személyesen részt vett volna az Aranykéz utcai merénylet végrehajtásában. Más kérdés, hogy előélete és kapcsolatrendszere révén vélhetően sokat tudhat arról, ki vagy kik rendelték meg az alvilág árulójának tartott Boros Tamás megölését, s valószínűleg azzal is tisztában van, kik hajtották végre az akciót.

Rohác és csoportja a rendőrség adatai szerint elsősorban pénzbehajtással, kábítószer-csempészettel, illegális fegyver- és robbanóanyag-kereskedelemmel foglalkozott, adatok vannak arra is, hogy Magyarországon és Szlovákiában is felbérelték őket robbantásos merényletekre. A rendőrség által hivatalosan meg nem erősített, de nem is cáfolt értesüléseink szerint Rohác csapata alvilági körökből és az annak idején Ivan Lexa által vezetett szlovák titkosszolgálattól egyaránt kapott megrendeléseket magyarországi robbantásokra.

A rendőrség 2001 végén felfüggesztette a nyomozást az Aranykéz utcai robbantás ügyében. Előzőleg a szlovák rendőrség számos szlovák bűnöző ujjlenyomatát küldte meg jogsegély keretében a magyar hatóságoknak, köztük Rohácét is, hogy összehasonlítsák őket az egyik belvárosi hotel három szobájában talált ujjnyomokkal, amelyek nagy valószínűséggel a robbantás végrehajtóitól származtak. A hotelből közvetlenül a robbantás után hat szlovák férfi sietve távozott. A rendőrségi szakértők robbanóanyag-maradványokat találtak az általuk lakott szobákban - egyebek között erre alapozzák, hogy ők voltak az elkövetők.

Rohác ujjnyomai egyeztek az 1997 nyarán (később Kisoroszi és Tahitótfalu között agyonlőtt) Seres Zoltán ellen végrehajtott sikertelen bombamerénylethez használt pokolgép belsejében rögzített ujjnyomokkal. Ezért adták ki ellene a nemzetközi elfogató parancsot, amely alapján, október 26-án Prágában a cseh rendőrök elfogták. S bár a férfi elfogásának furcsaságai számos kérdést vetnek fel, a magyar rendőrség kitart amellett, hogy az elfogás egyedül a cseh rendőrség érdeme. Nekik (hivatalosan) semmi közük nem volt hozzá.

Miután elfogásakor egyedül a BRFK-nak a Seres elleni merényletkísérlet miatt kiadott nemzetközi körözése volt érvényben, várhatóan - legroszszabb esetben is hatvan napon belül - Jozef Rohác Magyarországon lehet. Elfogása nagy siker, s ha megszólal, komoly áttörést jelenthet a 90-es években elkövetett s mindmáig felderítetlen robbantásos-leszámolásos bűncselekmények megoldásában. Igaz, akik annak idején ismerték Rohácot, találkoztak és beszéltek vele, azt mondják, nem közlékeny. Ellenségei a "patkány" gúnynévvel illették, barátai "fogorvosnak", mert egy fogorvosi táskában tartotta és hordta a fegyvereket.

Az Aranykéz utcai nyomozás 2001-es felfüggesztése után három évvel történt az első fordulat, amely újabb négy év elteltével a nyomozás folytatásához vezetett. A Nemzeti Nyomozó Iroda információink szerint az úgynevezett "Kecskeméti maffiaper", s még néhány sikeres felderítés dokumentumainak elemzése után jutott olyan adatok birtokába, amelyek reményt keltettek bennük, hogy tíz-egynéhány év után is sikerülhet azonosítani az Aranykéz utcai merénylet elkövetőit.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.