Szlovákiai vevők kalandoznak a határ mentén

Kapós az ingatlan Borsod-Abaúj-Zemplén megye határ menti településein - a vevők Szlovákiából érkeznek. - Kékeden, Tornyosnémetiben, Hidasnémetiben, Göncruszkán, vagy Hidvégardóban gyorsan elkelnek az eladó házak, még azok is, amelyek felújításra szorulnak - mondta Ódor Ferenc, a megyei közgyűlés elnöke. Örülnek, hogy elkelnek a házak, hiszen újra élet lesz a falvakban, a romos és elhanyagolt épületek megszépülnek, a portákat rendben tartják - tette hozzá.

A vásárlók általában szlovákiai magyarok, akiknek a közelben - Kassán, vagy a kenyheci ipari parkban - van a munkahelyük. Mint mondta, az uniós csatlakozás után oda-vissza elkezdődött az "átáramlás", amit magyar oldalról a is támogatni akarnak, hogy a hazai, határ menti településeken élők is éljenek a kínálkozó elhelyezkedési lehetőségekkel.

Encsen olyan iroda megnyitását tervezik, amely segíti a magyar munkavállalókat eligazodni a szlovákiai feltételekkel. Szerinte a munkavállalást és a két ország határ menti térségei közötti vérkeringést nagyban elősegítené a Miskolc és Kassa közötti autópálya megépítése. Ódor Ferenc szerint a két ország közötti gazdasági különbség az ingatlanvásárlásokban is lemérhető: az érintett településeken a szlovák szinthez képest kedvező áron árulják a lakásokat. Ennek ellennére például Hidasnémetiben és Tornyosnémetiben mjd duplájára nőttek az ingatlanárak, amióta szlovák állampolgárok is vásárolják a házakat.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.