Enged, aki el akar adni

A horvátországi ingatlankínálat egyre nagyobb, a vevők pedig nem igazán tolonganak. A világválság a tengerparti lakásokat, házakat is átárazza. Alkudni már most sokat lehet - álljon készenlétben, akinek van pénze, és adriai nyaralóra vágyik.

Rovinjban 2400 eurós négyzetméterár alatt szinte semmi nincs, az Isztriai-félsziget másik partján vagy Pulában azonban már 1500-ért is árulnak lakásokat. A régi házak a félsziget belsejében 400-700 eurós áron kelnek el négyzetméterenként.

Bár az elmúlt évihez képest az idén sok helyen még tíz százalékkal nőttek Horvátországban az ingatlanárak, most hirtelen visszájára fordult minden, eladó lakás, nyaraló, ház jóval több van, mint ahány vevő nézelődik a piacon. Vége tehát a Kánaánnak, az egymásra licitáló vásárlók rohamának.

Az ingatlanszakértők úgy látják, hogy akár 30 százalékkal is eshetnek a lakásárak a következő hat hónapban. Mindez persze csak azt jelenti, hogy Horvátországban lassanként értékarányosan lehet majd ingatlanhoz jutni.

Az okok között elsőként persze a lakáshitelezés szabályainak változását említhetjük. A kamatok hat százalékról hirtelen nyolcra ugrottak ugyanis, így sokan kényszerből adnak túl befektetési céllal vett nyaralójukon, mivel nem tudják tovább fizetni a részleteket.

A készpénzes vevők szemtelenül is alkudhatnak, akinek mondjuk 100 ezer eurója van, nyugodtan nézzen körül a 130-140 ezerre tartott ingatlanok között is. Hiszen már nem az számít, mennyiért hirdetnek egy lakást, sokkal inkább, hogy elkel-e bármennyiért is.

A hatalmas ingatlankínálatot a napilapok például ingyen CD-ken adják át hetente az olvasóiknak, a közvetítők pedig városnézéssel is felérő lakáskereső túrákat hirdetnek.

Egyszóval vevőnek lenni kétség kívül jobb mostanában, ám a profik szerint érdemes még egy kicsit kivárni, és elsősorban a nagyobb építőcégek ajánlatait figyelni. Valószínűleg ezek engednek majd először látványosan az áraikon, ha a vásárló szándékait komolynak ítélik. Hiszen inkább megszabadulnak kisebb veszteséggel az apartmanoktól, mint, hogy a pénzük üresen álló ingatlanokban ragadjon, gátolva a további beruházásaikat.

A nemzetközi válság rezgései most már elérték a pozícióit eddig magabiztosan tartó Szlovéniát is, ahol a külföldi - például osztrák - tulajdonban lévő bankok pluszfedezetet kérnek adósaiktól. Aki ennek nem tud határidőre eleget tenni, annak az eredeti futamidőhöz képest jelentősen korábban kellene visszafizetnie adóssága egy részét. (Sokan vettek fel minimális önrésszel jelzáloghitelt.)

A szlovén állam speciális alap létrehozásán dolgozik, amely segítségével átmenetileg megmentené a kétes hitellel rendelkezőket az árverezéstől.

Mindez biztosan hatással lesz az árakra is. Szlovéniában azonban egyelőre még mindig nőnek. Húszmillió forintból például csak egy 28-30 négyzetméteres, felújítandó lakást lehet venni a szlovén Adria mentén. Ugyanennyiért a szomszédos Triesztben már akár kétszobás, tengerre néző ingatlan is kijöhet. Szlovéniában az eladók az ingatlanközvetítők aszszisztálásával tornázzák fel irreálisra az árakat, ami nagyrészt színjáték a bankoknak, annak demonstrálására, a felvett hitel még mindig alacsonyabb összegű a lakás értékénél.

A vevők itt is kezdenek azonban eltűnni, így aki tényleg el akar adni, annak hamarosan engednie kell. Sokan kénytelenek lesznek még annál is olcsóbban továbbadni az ingatlanjukon, mint amennyit annak idején kifizettek érte.

Szabadesés Ibériában

Egyet fizet kettőt kap - szólt az ajánlat Spanyolországban, csakhogy nem egy pár cipő volt a tét, hanem egy lakás, amit vevőinek ráadásként ígért a Salsa Inmobiliaria. A beruházó társaság egy kiállításon állt elő az ötlettel, hogy azokat, akik a rendezvény ideje alatt elkötelezik magukat Malagában egy, a tengertől néhány kilométerre fekvő, négy hálószobás ház megvásárlására, ugyanott egy egyszobás kislakással is megajándékozzák. A kínált házak ára 780 ezer euróra rúgott, hogy hányan éltek a lehetőséggel arról idáig nem adtak hírt. Mindenesetre e lépés is jelzi a helyzet súlyosságát az ibériai ingatlanpiacon, amelyet több hónapja szabadesés jellemez. A tranzakciók száma 31 százalékkal zuhant a második negyedévben, a Costa del Sol mérlege 70 százalékos visszaesést jelez az elmúlt másfél évben. Ugyanitt 24 ezer új, már felépült ingatlanra nem találtak vevőt. (R. J.)

Most már érdemes elgondolkodni
Most már érdemes elgondolkodni
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.