Placebót írnak az amerikai orvosok

A doktorok több mint fele rendszeresen ír fel placebót, azaz hatóanyag nélküli gyógyszert a betegeinek az Egyesült Államokban - derül ki egy friss, csaknem hétszáz orvosra kiterjedő felmérésből. A reumatológusok 58 százaléka javasolna cukorgyógyszert fibromyalgiára (lágyrészi reumatikus megbetegedés), 62 százalékuk pedig elfogadhatónak, vagy egyenesen kötelezőnek tartja, hogy olyan terápiát válasszon, amelynek elsődleges célja a páciens elvárásainak való megfelelés. Mindössze a megkérdezett orvosok egyötöde nyilatkozta, hogy soha nem nyúl ilyen eszközhöz.

A fibromyalgiára azért eshetett a kutatók választása, mert nincs rá általános kezelés, sokan jórészt lelki eredetű, pszichoszomatikus betegségnek tartják. Az orvosok, mint kiderült, sok esetben egyszerű fájdalomcsillapítót vagy vitamint, máskor viszont szedatívokat írnak fel - ám a beteg azt hiszi, célzottabb kúrára fogták. A placebó értelmezése nem egyértelmű az orvosi körökben, a szedatívokat, antibiotikumokat egyesek nem tartják annak. A klinikai próbát mindenesetre kiállja, írja a The New York Times.

A depresszióval küzdő betegek esetében 30-40 százalékban célravezető, az antidepresszánsokkal nem érnek el ilyen eredményt. Ám az Amerikai Orvosszövetség, az AMA etikátlannak tartja a műgyógyszer használatát. - Klinikai körülmények között a beteg tudta nélküli használata alááshatja a bizalmat, rontja a beteg-orvos kapcsolatot, a páciens károsultságot szenvedhet - áll közleményükben. - Mindenki örül: az orvos, a beteg is. De az etikai kihívás nem illan el - véli Ezekiel Emanuel orvos, bioetikai professzor.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.