Az egyszerűség diadala

A Szentgyörgyi László által tervezett diósdi ingatlan lett az Év háza és az Év családi háza pályázat nyertese. A hét év után újra kiosztott díjat a neves szakemberekből és Ybl-díjas építészekből álló kuratórium ismét a szakma rangos, a fiatal építészeket támogató elismerésévé kívánja emelni.

Szoják Balázs építész, a zsűri társelnöke a díjátadón elmondta: a pályázat célja, hogy ismét lehetőség legyen kiemelni azoknak az építésznek az alkotásait, amelyek példamutatóak lehetnek mind az építészeknek, mind az építtetőknek. Az elbírálás során a zsűri az újszerű építészeti ötletek mellett a racionalitást, a mértéktartás és azt a fajta egyszerűséget méltatta, ami elkerüli a túlzó megoldásokat, és nem bonyolítja az épület szerkezetét sem.

A Magyar Építőművészek Szövetségének (MÉSZ) együttműködésével és magánszemélyek kezdeményezésére újjáélesztett díjra már elkészült, legfeljebb négylakásos társasházat vagy családi házat bemutató tervel lehetett pályázni. A kuratórium a 28 beérkezett anyagból négy építészt jutalmazott. Az Év háza fődíját és az ezzel járó 500 ezer forintot Szentgyörgyi László kapta egy 2005-ben tervezett diósdi házért. A 35 éves építész szintén ezért az épületért az Év családi háza elismerésben is részesült.

A két évig tartó építés után tavaly elkészült diósdi családi ház alaprajza egyszerű kialakítású. A földszinten található a nappali, a konyha, az étkező, az emeleten a háló és a gyerekszoba van. A nyeregtetős épületnél az anyaghasználat egyszerűségére is törekedtek: téglát, fát és fémet alkalmaztak.

- Ma már jóval több építőanyagból lehet választani, mint korábban, de ezek is 5-10 év alatt elavulnak. A családi házak szerkezetében, nyílászáróiban, falazataiban nagy technikai ugrás történt, ami a magyar építészeti gondolatokban nem jelenik meg - mondja Szentgyörgyi László. A fődíjas épület tervezője szerint a magyar építészetnek még sokat kell változnia, hogy a nemzetközi színvonalra emelkedjen. Szentgyörgyi a jövő építészeti megoldásait a jó hőszigetelésben és az energiatudatos épületekben látja.

Kálmán Ernő, a MÉSZ elnöke és a kuratórium tagja szerint fel kell hívni az építészek figyelmét, hogy környezetünkhöz viszonyulva újfajta szemléletre van szükség. - A beérkezett pályázatok jól tükrözték azokat a tendenciákat, amelyek követendőek a családiház-építészetben: egyszerű és természetes anyagok felhasználása - mondja Kálmán Ernő. A MÉSZ elnöke az építőanyag megválasztása során fontos kérdésnek tartja, hogy az anyag előállítása mennyi energiával jár, mennyire készült természetes anyagból, vagy milyen mértékben újrahasznosítható. Ezekre az összefüggő gondolkodásmódot jelentő kérdésekre szeretnék az építészek figyelmet irányítani.

A fődíj mellett különdíjakkal is elismerték a fiatal építészek munkáit. A környezettudatos építészeti gondolkodás díját és a 300 ezer forintos pénzjutalmat Koller József építész kapta egy pécsi családi ház tervezéséért. A fenntartható ingatlanhasznosítás különdíját pedig egy XI. kerületi társasházért Mayer Brigitta építésznek ítélték oda. A dicsérő oklevelet és 100 forintot Bődey Attila vehette át. A korszerű épületrehabilitáció kategóriában a zsűri nem tudott eredményt hirdetni. A beérkezett pályázati anyagok egyike sem felelt meg az elvárásoknak.

A 28 pályázó közül a tíz legjobbnak ítélt ház fogja képviselni Magyarországot a visegrádi négyek európai vándorkiállításán, ahol a cseh, a lengyel és a szlovák családi házak mellett a magyar épületek is bemutatásra kerülnek majd.

Az Év háza Diósdon
Az Év háza Diósdon
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.