Aranyba foglalt kannibalizmus

Az aztékok gazdag társadalma csodálatos városokat hozott létre, lenyűgöző képzőművészeti és irodalmi alkotásokkal gazdagította a világ kultúráját - és közben isteneiknek áldozva ezrek életét oltotta ki. Némelyik áldozatot meg is ették. E titokzatos népről mesél lapunk DVD-sorozatának legújabb darabja.

Ahogy az etruszkokról sem tudjuk, hogy honnan érkeztek, úgy az aztékok esetében sem, hogy kik is ők valójában. Őslakosok voltak, vagy valahonnan északról érkeztek a mai Mexikó területére? Ami biztos, hogy a XIII. században már létezett az Észak-Mexikótól
Guatemaláig húzódó, tízmillió lakosú birodalom. Az aztékok a mai Mexikóváros területén fekvő tó közepén lévő szigeten építették fel legendás fővárosukat, Tenocstitlánt. A szigetet hamar kinőtték, ezért egyre nagyobb részt töltöttek fel a tóból. Hamarosan ezerhektáros volt az 1324-ben alapított város, amely negyedmillió lakosával az akkori világ legnépesebb települése volt - kétszer akkora, mint Róma vagy London.

Hatalmas templomok épültek isteneiknek meg az áldozataiknak - derül ki a holnap megjelenő, Az azték birodalom titkai című DVD-ből. Az aztékok ugyanis azt hitték, hogy az isteneiknek felkínálható legnagyobb adomány az emberi szív. Az esőistennek például csecsemőket és 5-6 éves gyerekeket áldoztak, mert babonáik szerint a gyerekkönnyek váltják ki az esőisten könnyeit, azaz az esőt. Ellenségeiket élve fogták el, mert számukra a halott pazarlás volt - abból a szempontból, hogy szívét nem papjaik metszették ki áldozatként. Arra is volt példa, hogy a foglyot megnyúzták, majd magukra húzták a bőrét. Áldozataik lábát olykor megfőzték, majd megették.

1519-ben Tenocstitlán hatalma csúcsán volt. És ekkor megjelent a spanyol Cortes konkvisztádorai élén. Az aztékok azt hitték, egy istenük tért vissza. A spanyolokat elhalmozták arannyal és még több arannyal, de az annál több sem volt elég. Mindent akartak, amit nem értettek az aztékok, mert ők az aranyat az istenek ürülékének tartották. A hatszáz főnyi katonasággal, tizenhat lóval és néhány ágyúval érkező spanyolok hamarosan elfogták Moctezuma királyt. A kincstárat kifosztották, az aranyat tömbökbe olvasztották. Az aztékok fellázadtak, és elkergették a spanyolokat, ám azok visz-szatértek, és nem volt menekvés. A várost földig rombolták. Így ért véget az azték birodalom.

Évszázadokon át senki sem tudta, hol volt korábban a legendás város, ám 1978-ban Mexikó belvárosa alatt előkerült az elveszettnek hitt nagytemplom. Azóta sokezernyi azték emléket bontottak ki a földből. (Ö. Z.)

Harminc éve találtak rá Moctezuma király nagytemplomára
Harminc éve találtak rá Moctezuma király nagytemplomára
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.