Bevonták az EU-zászlókat Leányfalun

Soron kívüli vizsgálatot rendelt el a Közép-magyarországi Regionális Közigazgatási Hivatal amiatt, hogy Leányfalu polgármestere csütörtöktől a település közintézményeiről levetette az Európai Unió zászlaját.

A hatályos jogszabályok szerint minden magyar középületen ki kell tűzni az unió lobogóját - mondta tegnap Forgács Imre hivatalvezető.

Nyíri Csaba, a település polgármestere elmondta: a jelképes tiltakozás az unió Szlovákiával kapcsolatos politikájának szól, annak, hogy az EU egyetlen szóval sem ítélte el a magyar kisebbséget sújtó intézkedéseket, megnyilvánulásokat. Elfogadhatatlan, hogy a magyar külügyminisztert, a magyar államiság jelképeit olyan súlyos minősítésekkel illessék, ahogy azt teszi a szlovák kormánykoalíció tagjaként Ján Slota. Súlyosan sértik a kisebbségi nyelvhasználatot: a magyar nyelvű tankönyvekben a földrajzi nevek csak szlovákul szerepelnek. Ez ellentmond az EU 16 éve elfogadott kisebbségi nyelvi chartájának, az unió illetékes biztosának a struccpolitika helyett határozottan fel kellene lépnie - vélte a polgármester.

A közigazgatási hivatalnál a következményekről a vizsgálat lezárultáig nem kívántak nyilatkozni.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.