Doktor lett a Queen gitárosa

Az idén hatvanegy éves gitáros és szövegíró doktori (PhD) értekezését tavaly augusztusban nyújtotta be az Imperial College London doktori tanácsa elé.

A tudományos fokozatot idén májusban szerezte meg. (A mű címe: Radiális sebességek az állatövi porfelhőben.) A Queen együttes bozontos hajú gitárosa ezzel a lépésével lényegében pontot tett harmincöt évvel korábban elkezdett tanulmányaira. May ugyanis az Imperial College asztrofizikai tanszékén tanult 1970-ben, amikor Freddie Mercuryval és Roger Taylorral megalapították a Queen együttest. Mire a Queen második albuma megjelent, May két publikáció társszerzője volt, az egyik ezek közül a Nature-ben jelent meg. Az egyetemet a rockbanda első jelentősebb sikerei után hagyta ott, de a csillagászat a rockos évtizedei alatt is folyamatosan érdekelte.

Újjáéledő csillagászati aktivitásáról a tavaly kiadott Bang! The Complete History of the Universe című könyv is tanúskodik, melyben Patric Moore és Chris Lintott mellett társszerzőként dolgozott - a kötet illusztrációinak egy részét is May készítette. A könyv tavaly hazánkban is megjelent Bumm (A világegyetem teljes története) címmel.

A könyvírás mellett a gitáros csillagászati megfigyeléseket is végzett a Kanári-szigetek egyikén található obszervatóriumban. A hirek.csillagaszat.
hu honlap értesülése szerint egy új spektrométer tervezésében is részt vesz. May a
BBC-nek adott nyilatkozata szerint mindig is szeretett volna pontot tenni tanulmányaira. "Olyan befejezetlen történet volt ez, amit le akartam zárni" - mondta. "De nem tiszteletbeli doktori címre, hanem valódi tudományos fokozatra vágytam, amiért megdolgoztam" - idézte a gitárost a honlap.

Brian May tudományos sikerekre is vágyott
Brian May tudományos sikerekre is vágyott
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.