A parlagfű ellen futottak

Futó- és gyaloglóprogramokkal színesített közösségi napot rendezett tegnap a Margitszigeti Atlétikai Centrumban a Tégy a parlagfű ellen! közhasznú alapítvány. A rendezvényen a gyorsan terjeszkedő gyom okozta, immár népbetegség méretű parlagfű-allergia veszélyeire igyekeztek felhívni a figyelmet. Az enyhe légúti panaszoktól az asztmatikus súlyosságú tünetekig sokféle formában jelentkező betegség jelenleg a hazai lakosság ötödét érinti, és az allergiások száma átlagosan tízévente duplázódik.

Az eseményen Monspart Sarolta világbajnok tájfutó szolgált szakmai tanácsokkal a versenyekbe bekapcsolódó résztvevőknek. A helyszínen légzésfunkció-méréssel, illetve allergológiai vizsgálatokkal is segítették az általában gyermek- vagy fiatalkorban fellépő, de újabban sokszor 60-70 éves korban is jelentkező betegség felismerését. Dr. Balogh Katalin, az alapítvány allergológus tanácsadója szerint sokan nem is tudják magukról, hogy allergiások (pontosabban a tüneteket nem kötik össze a pollenallergiával), a légzésfunkció-vizsgálat viszont egyértelműen eldönti, hogy fennáll-e a betegség.

A Tégy a parlagfű ellen! alapítványnak nem ez az első figyelemfelhívó akciója: az idén már több szakmai konferenciát rendeztek az allergiával kapcsolatos terápiák-ról és új kutatási eredményekről, emellett pedig a Gellért gyógyfürdővel együttműködve megszervezték a rászoruló gyerekek ingyenes inhalációs és sóbarlangkezelését.

Monspart Sarolta (jobb szélen) adott tanácsokat a rajtnál
Monspart Sarolta (jobb szélen) adott tanácsokat a rajtnál
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.