A fúrástól is repedhet a fal

Okozhat repedéseket a metróépítés a Műegyetem épületén, de az nincs veszélyben. Eddig 140 ezer forint volt az építkezés miatt kifizetett legnagyobb kártérítés.

A Műegyetem, a Kálvin téri templom, a Baross tér környéki régi bérházak és néhány Tétényi úti paneltömb számít veszélyeztetettnek a 4-es metró építése miatt. Az akár milliméternyi süllyedéseket, repedéseket is úgynevezett küklopszokkal, a földmérésnél használthoz hasonló szerkezettel a nap 24 órájában figyelik.

Az egykoron mocsáros, lápos, majd feltöltött területen emelt Műegyetem épületegyüttesére vitathatatlanul hatással van a 4-es metró építése - ismerte el a projektigazgatóság. Legutóbb a múlt héten tartottak helyszíni szemlét a Szent Gellért téri állomáshoz legközelebb eső épületszárnyban az egyetem szakértőinek a bevonásával, akik egybehangzóan azt állapították meg, hogy az épület nincs veszélyben. A neuralgikus pontokon szakemberek erősítik meg az épületek talapzatait; a Kálvin téri református templomnak korábban teljesen új alapozást készítettek, a Tétényi úti állomáshoz legközelebb lévő, három panelház védelmében pedig lelassították az alagútfúrás ütemét. A pesti oldalon, főként a Kálvin és a Baross térnél lévő régi bérházak miatt ugyanez várható; a naponta harminc-negyven métert fúrni képes szerkezetek ezért csak 15 métert fognak haladni egy nap. Az épületek biztonságát szolgálja az is, hogy a két fúrópajzsot nem egyszerre indították el.

A metró építése miatt eddig 117 kárbejelentési igény érkezett a projektigazgatósághoz, 47-et zártak le, 31 esetben kiderült, hogy azok függetlenek a metróépítéstől, öt esetben már fizettek, a többi elbírálása még folyik. A legmagasabb kifizetett kártérítés 140 ezer forint, az átlagos összeg 80-90 ezer forint.

Jelenleg a Gellért térnél is áll a fúrópajzs, de nem az épület veszélyeztetése miatt
Jelenleg a Gellért térnél is áll a fúrópajzs, de nem az épület veszélyeztetése miatt
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.