Gaz veri fel az új lakóparkokat

Ellie Wooten egy kaliforniai kisváros, Merced polgármestere, egyben ingatlanügynök. A "régi szép időkben" évtizedekig a jobb, nagyobb házba költözők levetett otthonát árulta. Most főleg bankok tulajdonát, amelyre érvényesítették a zálogjogot. Huszonhét ilyen ház van a listáján.

Az egyiket 40 ezer dollárért venné meg egy férfi a Washington állambeli Seattle-ből. A pénzintézet, amely a tavasz óta ül rajta, 59 ezret kér. Szűk három éve még 126 ezerért kelt el az otthon.

A lakóparkokat gaz veri fel. A kisvárossal azonos nevű, negyedmilliós megyében a jelenlegi házeladások háromnegyede nem más, mint a zálogjog érvényesítése. A kaliforniai RealtyTrac összesítése szerint júliusban ez háromszor gyakrabban esett meg az Egyesült Államokban, mint egy éve. Az ingatlanoknak immár 55 százalékát fenyegeti a zálogjog érvényesítése, 2,5 millió háznak ez a sorsa idén. Az amerikai ingatlanpiac egésze tízéves mélypont közelében van az utóbbi időben. A Bloomberg jelentése szerint a júniusi 5,39 milliós teljes házeladás 1999 óta, a márciusi 513 ezres újonnani házvásárlási adat pedig 1991 óta nem volt ilyen alacsony. A nem elsőrendű (suprime) jelzáloghitelek miatt kirobbant válság miatt egyre nehezebb hitelt felvenni, az építőipar is visszaesett. A banki hitelkezelők háromnegyede arról számolt be egy körkérdésre, hogy maga is szigorúbb feltételekkel ad kölcsönt - immár az "elsőrendű" hitelezőknek is. A harminc évre felvett fix jelzáloghitel átlagos kamata júliusban 6,43 százalékos volt, az elmúlt egy évben a legmagasabb. A Freddie Mac jelzáloghitel-intézet a napokban 821 millió dolláros adózás utáni veszteséget jelentett a második negyedévről. Ikertestvérével, a Fannie Mae-vel együtt a töredékét éri az év eleji értékének; 5,5 milliárdos tőkeemelésre lenne szükség, de nem látszik, ez honnan érkezhet.

Az ingatlanlufi kipukkanása után az a különös, hogy mindenki azt hitte: a buborék örökké feszesen gömbölyű lesz, és most saját magán csodálkozik. Ezt illusztrálja a The New York Times egész oldalas kaliforniai riportja is. A képlet látszólag egyszerű, de csalóka. Az USA legnépesebb államát 2025-re hétmillióval még több ember, 44 millió fő lakja majd. Vagyis házakra van szükség. Az ingatlanfejlesztők tehát építettek, de ki tudja megvenni ezeket az otthonokat? Itt van például Merced megye, melynek székhelyét 80 ezren lakják. 4400 új házat húztak fel itt, egyeseket félmillió dollárért árulva. De vegyünk csak 300 ezres árat. Ennek részleteit egy család akkor tudja kényelmesen törleszteni, ha 100 ezres évi jövedelme van. A "mezővárosban" az egy főre jutó jövedelem ennek az egynegyede, a városok között az egyik legalacsonyabb az egész országban. A települést felerészben spanyol, illetve portugál ajkúak lakják. Ám a spekulánsként fellépő tulajdonosok azt hitték, itt valakik San Francisco házbérleti díjait fogják kifizetni - noha a munkanélküliség az Amerikában kiugrónak számító 12,1 százalékos. A feljesztők elfelejtették, hogy a környék levegőjét a legrosszabbak közé sorolja az Amerikai Tüdőszövetség. - Semmi kétség, nem is tagadnám, hogy mind mohókká lettünk. Mindenki rekordokat döntött. Senki nem jött, hogy elvegye a puncsostálat - ismeri el Bernie Glieberman, a Crosswinds Communities ingatlanfejlesztő cég tulajdonosa. Saját tulajdonú otthonnal bírni - ez az amerikai álom, márpedig a The New York Times már az álom romjairól cikkezik.

A helyzet annyira rossz, hogy innen csak felfelé vezet az út. Most már a túlságosan nyomott árak miatt jelentek meg a spekulánsok, így az eladási görbék lassan felfelé mutatnak. Megveszik a házat, majd - alacsony bérért - kiadják annak, aki nem bírta a törlesztőrészletet, s ha az ingatlanpiac négy-öt év múlva konszolidálódik, újra felkínálják neki. A Home Depot, a világ vezető barkácsáruházlánca a második negyedévben 24 százalékos nyereségveszteséget könyvelt el, de nem sokkal rózsásabb a helyzet a piacon második Lowe'snél sem. Tudósítónk is meggyőződhetett róla a minap a Home Depot Washington melletti áruházában: nőtt viszont a forgalmuk a használt dolgok egyszerű javításához szükséges cikkeknél. Csak éppen új otthonokat nem akar senki lakhatóvá tenni.

Vevőre várva
Vevőre várva
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.