Gusztáv után Hanna fenyeget

Egyelőre hét halálesettel hozzák összefüggésbe Gusztávot az Egyesült Államokban.

Ez nagyságrendekkel kisebb, mint a három éve 1800 áldozatot követelő Katrina mérlege. De a karibi térségben korábban nyolcvanöt embert már megölt a hurrikán. A tízmilliárd dollárosra becsült anyagi kár a kettes erősségű hurrikán esetében főleg leszakadt villanyvezetékeket, beszakadt háztetőket, megrongált autókat, hajókat jelent.

Amerika úgy véli: elkerülte a nagy veszélyt. Ray Nagin, a felerészben áram nélkül maradt louisianai "szellemváros", New Orleans polgármestere úgy vélte: nem hiába kongatta meg idejében a vészharangokat. A megkímélt emberéleteket éppen az összahangolt, fegyelmezett kimenekítésnek tulajdonítják. Michael Chertoff belbiztonsági miniszter óva intette a Louisiana térségéből evakuált mintegy kétmillió embert, hogy idő előtt visszatérjen az otthonába. Az államban 1,4 millió háztartásban nincs elektromos áram. Egy további szempont a partmenti olajkutak helyzete. George W. Bush elnök szerint korai megmondani, hogy érdemi kár érte-e a fúróberendezéseket. Mindenesetre Gusztáv is megmutatta szerinte, a kongresszusnak további mélytengeri fúrásokat kellene jóváhagynia.

Gusztáv elcsitult, már hurrikánbesorolását is elvesztette, de az érintett déli államokból továbbra is esik az eső. Hat államban húszcentis magasságban gyülemlett fel a csapadék. A legújabb veszély női nevet visel. Az e sorok írásakor a Bahamáknál tartó Hanna várhatóan hamarosan hurrikánná alakul, és közeledik az USA felé. Nem tartják veszélytelennek az Ike és Jozefina trópusi viharokat sem. Az atlanti hurrikánszezon november végéig tart.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.