Embertelen körülmények között futtattak magyar nőket külföldön

Lányonként havi hat-hétezer svájci frankot kasszírozott az a bűnszervezet, amelyet másfél éves felderítő munka után számolt fel a Nemzeti Nyomozó Iroda.

Embertelen körülmények között dolgoztatták Svájcban, Németországban, Belgiumban és Hollandiában az ismerőseik köréből toborzott fiatal nőket a 31 éves, taktaszidai D. János és társai.

A társaság ellen a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI)  2012 nyarán, a helyi rendőrségtől kapott bűnügyi információk nyomán kezdett nyomozást bűnszervezetben elkövetett kerítés és kitartottság gyanújával. Előzőleg olyan információkhoz jutottak, hogy a társaság döntően 20-25 év körüli nőket toboroz külföldre prostituáltnak. Később kiderült, hogy egy 17 éves lányt is futtattak.

A lányok mind tudták, mi vár rájuk: D. Jánosék ugyanis - sok más, hasonló tevékenységet végző bűnszervezettel ellentétben - soha nem ígértek hostess, takarító, esetleg babysitter állást. Arra azonban aligha számítottak, hogy külföldön még a hazai viszonyokat is alulmúló, már-már embertelen körülmények között kell majd dolgozniuk. Az utcán szedték fel a kuncsaftokat, miközben a bűnszervezet tagjai felváltva felügyelték a munkát, és egy-egy vendég után azonnal elszedték a pénzüket.

A korábban erőszakos bűncselekményekért elítélt férfiak időnként kisebb részben banki átutalással, gyakrabban kisebb bőröndökben  hozták vagy küldték Magyarországra a bevételt.

Nyomozati érdekekre hivatkozva Szabó Csaba, az NNI főosztályvezetője nem árulta el, hány olyan lányról tud a rendőrség, akiket a D. János nevével fémjelezett bűnszervezet utaztatott külföldi munkára. Csak annyit közölt, hogy több tízről van szó. Mindenesetre miután a rendőrség október 21-én Miskolcon elfogta a bűnszervezet tagjait, mintegy 70 millió forint értékben rendelt el biztosítási intézkedést a bandához tartozó autókra, ingatlanokra.

A külföldre közvetített hölgyek többsége időközben hazatért. Őket tanúként hallgatta ki a rendőrség. Sokan vannak azonban még mindig, akik a banda miskolci lebukása óta sem hagyták abba a legősibb mesterség űzését, és ma is ott dolgoznak, ahová futtatói kiközvetítették.

A gyanúsítottak előzetes letartóztatásban várják, hogy az NNI lezárja ügyükben a nyomozást. Tettükért akár húsz év szabadságvesztést is kaphatnak.

Többezer magyar nő dolgozhat prostituáltként külföldön

Egyes becslések négy- és hétezer közé teszik a prostituáltként külföldön dolgozó magyar nők számát. A fiatal lányok kalandvágyból, vagy egy-egy vonzó munkát ígérő hirdetés hatására kerekednek fel általában, és mire kiderül, hogy átverték őket, már késő: elveszik az útlevelüket, elszedik tőlük az itthonról hozott pénzüket, majd a napi keresetüket is, s jókora verést vagy még súlyosabb megtorlást helyeznek kilátásba arra az esetre, ha a hatóságoktól kérnének segítséget. Esélyük sincs a menekülésre. Másokat pedig a megélhetési gondok kényszerítenek (külföldi) prostitúcióra.

Magyarországon elvileg nem tiltott a prostitúció, ám gyakorlatilag mégis az. Egyfelől törvény mondja ki, hogy a védett intézmények (iskola, kulturális és egészségügyi létesítmények, templomok és így tovább) 300 méteres körzetét kivéve bárhol felajánlhatják szolgáltatásaikat a lányok, ugyanez a törvény azonban azt is előírja, hogy a prostituáltak csak ott kéjeleghetnek, ahol az önkormányzat erre a célra türelmi zónát jelölt ki.

„A kurvák jogaiért senki nem fog tüntetni, engem viszont nem választanak újra, ha csak egy méternyi útszakaszt is kijelölök nekik a kéjelgésre” - magyarázta egy polgármester nemrég, hogy miért nem jelölt ki még senki türelmi zónát. Volt, ahol megtették, de vagy arra alkalmatlan helyen és ezért senki nem használta, vagy a lakossági tiltakozás miatt az önkormányzat heteken belül visszakozni kényszerült.

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.