Több mint félmilliárdos tűzkár a Mátrai Erőműben

Az első becslések szerint 500-700 millió forintos kárt okozott az a tűz, amely július 27-ére virradó éjszaka, röviddel éjfél után keletkezett a visontai Mátrai Erőmű szállítószalag-rendszerén.

A lángok következtében a szabadtéri műanyag és üvegborítású szalagfolyosó, valamint a hozzá csatlakozó szállítószalagok egy része megsérült vagy teljesen elégett. Személyi sérülés és környezetszennyezés nem történt. Az oltásában gyöngyösi, hatvani, egri és hevesi tűzoltók vettek részt kilenc járművel, de a munkát segítették az erőmű tűzoltói is. A tűz okát egyelőre nem sikerült megállapítani, azt hivatásos tűzvizsgálók vizsgálják.

A tűzeset miatt az erőmű egyik 2x100 MW-os blokkja hajnalban leállt, de a kieső villamos energiát - a javítás idejére - az erőmű egy másik blokkja biztosítja. Mivel ezek a blokkok szabad piacra üzemelnek, a sérülés nincs hatással a lakossági áramellátásra.

Az erőmű igazgatója, Valaska József közölte: a tűz lefolyása rendkívül gyors volt, mert a zárt, ferde szalagfolyosó szinte "kéményként" húzta magával a lángokat. Hozzátette: a szalagfolyosó önálló, szórt vizes oltórendszere működésbe lépett, de nem tudta megakadályozni a tűz gyors továbbterjedését. Valaska József elmondta: a harmadik hete tartó meleg időszak miatt folyamatosan növelt tűzoltói létszám tartózkodott az erőműben, és a szalagrendszereken is folyamatos ellenőrzéseket végeztek. Az igazgató közölte: a pontos kár és a javítás ideje még nehezen becsülhető meg, de az erőmű vezetése azzal számol, hogy augusztus közepére a működési rend helyreáll.

 

Tűz ütött ki hajnalban Visontán, a Mátrai Erőműben
Visonta, 2009. július 27. Domoszlai Tibor az erőmű saját tűzoltóságának tagja vízsugárral hűti a leégett ferdeszalagot. A berendezésekben 500-700 millió forintos kár keletkezett, miután tűz ütött ki hajnalban Visontán, a Mátrai Erőműben, ahol az erőmű egyes és kettes számú blokkja közötti szállítószalag lángolt. A lángokat több mint öt óra múlva fékezték meg gyöngyösi, az egri, a hatvani és a hevesi tűzoltók, valamint a cég saját tűzoltósága. Környezetre veszélyes anyag nem került a légtérbe és személyi sérülés sem történt. MTI Fotó: Tréba Ákos
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.