Láncaikat vesztik az ebek pénteken

Januártól tilos lesz láncon tartani a kutyákat. 

A mostani szabályozás hátterében egy 2012 augusztusában életbe lépett jogszabály áll. Az állatvédelmi törvény jelentősen szigorította az állattartást, azonban a délmagyar.hu által megkérdezett szegedi kutyakiképző, Keller Zoltán úgy véli: "Minden törvény annyit ér, amennyit be tudnak tartatni belőle."

A szakember  abban látja a problémát, hogy két okból tartják láncon a kutyatulajdonosok az állatokat: "Az egyik, hogy nincs kerítés, vagy ha mégis, akkor az nem megfelelő a kutyához. A másik, hogy a gazda nem akar foglalkozni a kutyával, az csak riasztó, jelző funkciót tölt be. Attól, hogy ezt a törvényt bevezetik, nem lesz pénz a tanyákon kerítésre, és nem változik meg a gazdák kutyára fordított figyelme sem."

Ez a bánásmód gyakran azt eredményezi, hogy a kutya agresszívvá válik a frusztrált és rettentő ingerszegény körülmények miatt.

Az állatok nem megfelelő tartása, ha szenvedéssel jár, állatkínzásnak minősül, ami bűncselekmény, mondta el a portálnak Seres Zoltán, az Orpheus Állatvédő Egyesület vezetője.  

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.