Lakjon Van Gogh szobájában!

Három hónapig kibérelhető Vincent van Gogh festményének élethű mása. A festő saját, arles-i szobájáról készített festményét az Art Institute of Chicago keltette életre.

Elképzelte már, milyen lehet belépni egy festménybe? Az Art Institute of Chicago a Van Gogh szobája Arles-ban című festményekhez adott némi dimenziót és perspektívát a most nyíló tárlatán - számol be a múzeum honlapja. A festményt digitális technológiával változtatták életnagyságúvá.

A szoba eredetije a franciaországi Arlesban állt. A posztimpresszionista művész a Lamartine tér 2. szám alatti fogadóban lakott, amit a Sárgaház néven emlegetett. A lelkes művészetkedvelők a következő három hónapban éjszakánként 10 dollárért kibérelhetik az Airbnbn keresztül.

A kiállításon, amelynek az apropóján életre kelt a kép, a szobáról készült festmény három változatát egyszerre állítják ki, Észak-Amerikában először. A művész először 1888-ban festette meg a helyiséget, kevéssel a beköltözése után. A ma már az amszterdami Van Gogh Múzeum kollekciójának részét képező darabot azonban megrongálta a víz, így Van Gogh készített belőle egy másolatot, amíg 1889-ben egy elmegyógyintézetben volt Saint-Rémy-ben. A harmadik, kisebb verziót pedig az édesanyja nővérének készítette. Ez utóbbi a párizsi Musée d'Orsay gyűjteményének része.

Van Gogh hálószobájának életnagyságú, lakható reprodukciója
Van Gogh hálószobájának életnagyságú, lakható reprodukciója
Art Institute of Chicago / Átlátszó.hu

"A szoba digitális reprodukciója lehetőséget teremt a látogatóknak, hogy egyszerre tapasztalják meg a festő képzeletét és a valóságot, amely inspirálta. Eközben a digitális komponensek a festményekkel kapcsolatos friss tudományos felfedezésekre hívják fel a figyelmet" - mondta el a múzeum képviselője. "Az eredmény pedig egy forradalmi, mégis meghitt bepillantás az egyik legkedveltebb és saját korában leginkább félreértett művészre."

A szoba a múzeum kampuszán található és két személy részére bérelhető ki, a kiállítás pedig 2016. május 10-ig tekinthető meg.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.