Párizsnak elege lett a szerelemlakatokból

Ártalmas lehet a túl sok szerelem is. Párizsban, a turisták által kedvelt gyalogoshídnak, a Pont des Artsnak nem tett jót az a közel egymillió lakat, amelyet 2008 óta az odazarándokolt szerelmesek – örökké tartónak gondolt kapcsolatuk jelképeként – elhelyeztek a XIX. század elején, I. Napóleon császár uralkodása idején épült fémszerkezeten.

A 155 méter hosszú gyalogoshíd különböző pontjaira felaggatott lakatok súlya meghaladta a 45 tonnát. Tavaly júniusban a rendőrség már egyszer lezárta a Pont des Arts-ot, miután a híd egy része megroggyant a tekintélyes elefántcsorda súlyával felérő teher alatt.

Súlyos szerelem a Szajnán. Egy turista lakatot helyez el a párizsi Pont des Arts-on
Súlyos szerelem a Szajnán. Egy turista lakatot helyez el a párizsi Pont des Arts-on
Charles Platiau / Reuters

A párizsi hatóságok most újabb drasztikus lépésre szánták el magukat. Lezárták a hidat, és június elsejével megkezdik a lakatok eltávolítását. A híd fémrácsait a nyár folyamán művészeti alkotásokkal helyettesítik, majd pedig átlátszó panelekre cserélik. – Azt akarjuk, hogy Párizs továbbra is a szerelem és a romantika városa maradjon. A lakatok azonban elrondítják a városképet és a nemzeti kulturális örökség részét képező hidakat – nyilatkozta a párizsi önkormányzatot képviselő Bruno Julliard.

Sok turista ugyanis időközben egy másik hidat, a Notre Dame-székesegyháznál lévő Pont de l’Archevecet kezdte összelakatolni és a kulcsokat a Szajnába hajigálni. Párizs más pontjain szintén megjelentek lakatok. A párizsi városvezetés most arra biztatja a szerelmes turistákat, hogy lakatolás helyett inkább a magukról mobiltelefonnal készített szelfiket töltsék fel egy weboldalra.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.