Kutyával a vadonba?

A jó idő az állattartókat is a szabadba szólítja, ám mielőtt hosszabb túrára indulna négylábú kedvencével, nem árt megfogadni a kutyakiképző tanácsait, hogy a kikapcsolódás az egész családnak örömet szerezzen.

Kutyánkkal kirándulni mindig jó és kellemes dolog, kedvencünk számára pedig igazi élmény, viszont felkészülten kell nekivágni ezeknek a kalandoknak, hogy az út mindenki számára felüdülés és kellemes kikapcsolódás legyen – kezdi Papp Viktória, okleveles kutyakiképző és többszörös ebtulajdonos.

A kutya a reggeli futás során
Hickory, who made history as the first ever Scottish Deerhound to win "Best in Show" at the Westminster Dog Show, is pictured during her morning run at her breeder's 56-acre farm in Flint Hill, Virginia, March 12, 2011. Five-year-old Hickory, whose full name is Grand Champion Foxcliffe Hickory Wind, has retired from show competition and returned to where she was born. Scottish Deerhounds, a large but gentle dog with an effortless galloping gait, do not bark after three years of age, an unusual trait. Picture taken March 12, 2011. REUTERS/Hyungwon Kang (UNITED STATES - Tags: ANIMALS ENVIRONMENT SOCIETY)

Legelőször is annak kell utánanézni, hogy az úti cél – a természeti adottságokat is beleértve – állatbarát-e. Van-e olyan szállás vagy étterem, ahol a kutyát is szívesen látják, ám nem szabad elfelejteni, hogy az állat még ezeken a helyeken is a gazdája teljes kontrollja alatt kell, hogy maradjon, akár pórázon – figyelmeztet Viktória, hozzátéve: – A gazdánál mindig legyen zacskó a kutyagumi számára, nemcsak a városi utcákon, de vidéken és az erdőben sem illik otthagyni a „csomagocskákat”.

Nemcsak az autózás idejére, de a szálláshelyen is nagyon hasznos a kutyaboksz, amelyben az állat biztonságosan szállítható, és az eb bármikor belebújhat pihenni. Így az éjszakázás sem jelent gondot, az ismerős kuckóban nyugodtabb a kutya, szükség esetén oda el is lehet zárni.

A hosszabb gyalogtúrákra a kutyát is kondicionálni kell, a napi kétszeri gyors séta erre nem készít fel. A nagyobb kirándulás előtt már egy-két hónappal neki lehet állni a tréningnek egyre hosszabb és változatos terepviszonyok között történő sétáltatással. Így az is kiderülhet időben, ha a kutya valamiért nem viseli jól a nagyobb kiruccanásokat, például hamar kifárad vagy magaviseleti gondok adódnak, amivel a saját testi épségén túl az embereket és más állatokat is veszélyeztethet.

– Ha kutyánk idős vagy fizikailag gyenge, esetleg egészségügyi problémái vannak, érdemes inkább családunknál, barátoknál elhelyezni ebünket! – tanácsolja a kutyakiképző, hozzátéve: a kis testméret azonban nem ok arra, hogy az állat kimaradjon a jóból.

A kutyával kiruccanni vágyók számítsanak rá, hogy az eb számára külön cókmókot is magukkal kell vinniük. Ebben legyen mindig víz és étel, mert az aktívabb állatok még kisebb távon is sok energiát elégetnek, és hamar megszomjaznak, ami főleg nyáron veszélyes. A hordozható etető és itatótálról sem szabad megfeledkezni, ezenkívül a kedvenc játék, a labda és az otthonszagú takaró is jó szolgálatot tesz.

Az eb számára összeállított egészségügyi dobozban legyen kullancseltávolító, kötszer és fájdalomcsillapító. A bolhák és kullancsok elleni védelemről még az út elején gondoskodni kell. Hosszabb utakra, külföldi tartózkodásra vigyük magunkkal az állat iratait, illetve útlevelét.

Veszélyforrás lehet az út során mindenféle tüskés, szúrós és mérgező növény, illetve az elhullott állatok, főleg, ha mérgezés miatt pusztultak el, ezért a gondos gazda fél szemét mindig tartsa az állaton (arra szinte lehetetlen megtanítani őket, hogy ne szedjenek fel a földről semmit). A leggyakrabban problémát okozó növények közé tartozik a bogáncs és a toklász. Ha a kutya bőrét átfúrja a toklász, akkor folyamatosan halad előre a bőr alatti kötőszövetekben, ez rendkívül kellemetlen az eb számára.

– Ha folyamatosan vakarja, nyalogatja a bőrét, dörzsöli a szemét, vakarja a fülét, rázza a fejét, esetleg feltűnően sokat tüsszög, vagy gennyes váladék jön a bőréből, valószínűleg toklász miatt szenved. Ez sajnos bárhová befúródhat a kutya testén, eltávolítása állatorvos feladata! – figyelmeztet Viktória.

Veszélyes tereppé válhat minden erdő, mező, ha épp vadászidény van. Erről tájékozódjunk előre, mert vannak, akik mindenre lőnek, ami nem tűnik embernek.

Bár a kutyák remek úszók, és sok közülük szívesen meg is mártózik, a folyókat és az iparilag szennyezett vizeket kerüljük vele. A nem megfelelő minőségű víz ugyanis a kutya hallójáratának, bőrének gyulladását okozhatja!

– Az élővízzel sosem árt óvatosnak lenni, hallottunk már több olyan balesetről, amit a nagy, szürke harcsák okoztak – meséli a szakember, aki szerint azt sem szabad figyelmen kívül hagyni soha, hogy az állat (még ha jól is van szocializálva) ösztönlény, bármikor felébredhet benne a vadászösztön, a vadak után eredve el is tűnhet vagy megsérülhet a rengetegben.

Aki tehát úgy érzi, nem lenne igazi a pihenése ilyen feltételek mellett, az jobban teszi, ha mindenki érdekében inkább otthon hagyja állatát.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.