Kutyatámadás: az idős és a gyermek a leggyakoribb áldozat

A hírekben egyre többet hallunk kutyatámadásokról, amelyeknek főleg idős emberek, illetve a gyermekek esnek áldozatául. Ennek egyik oka az, hogy legkevésbé ők tudják, veszélyhelyzetben hogyan kell helyesen viselkedni.

Nem szabad kiabálni és menekülni - mondja Joó István, a Cerberos Állatvédő Egyesület és Kutyaiskola szakmai igazgatója, mikor arról kérdezzük, mi a teendő, ha kutya támad ránk. Mint mondja, ha futni kezdünk vagy sikítozunk, azonnal zsákmányállatnak minősülhetünk a kutya szemében. "Fontos, hogy álljanak nyugodtan, kezüket szorítsák a testük mellé. Ha van náluk iskolatáska vagy tornazsák, akkor azt tartsák maguk elé, így a kutya nem őket fogja hamarabb elérni. Soha nem szabad a kutya szemébe nézni, de ne is fordítsanak hátat az állatnak" – teszi hozzá a szakember.

Többek között ezekhez hasonló szituációkat játszanak el a gyerekekkel, a szakember és munkatársai ugyanis felvilágosító előadásokkal járják a nyári táborokat, óvodákat és iskolákat. Immár 4 éve tanítják a különböző korosztályokat arra, mit is jelent a felelős állattartás, ugyanis ha az ember tudja, mit hogyan kell csinálnia, sok baleset elkerülhető. A tréningek alkalmával a gyerekek bepillantást nyerhetnek az állattartással kapcsolatos teendőkbe is. Megtudhatják, hogy mennyi törődést és odafigyelést igényel egy kedvenc tartása, így eldönthetik, vállalják-e egy négylábú gondozásával járó felelősséget.

"Az előadásokra a Cerberos Kutyaiskola terápiás állatai is elkísérnek minket, így a fiatalok közvetlen kapcsolatba kerülhetnek velük. Megsimogathatják, megetethetik őket, megtanulhatják, hogyan viselkedjenek idegen kutyával, de engedelmességi és trükkös bemutatót is szívesen tartunk. Fontos, hogy a fiatalok teljes körűen átlássák, mekkora felelősség egy kedvenc tartása és felnevelése" – mondja Joó. Az egyesület szakemberei pedig szívesen ellátogatnak bármelyik iskolába, óvodába.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.