Kutyákat altatnak el a láncrendelet miatt

Legalábbis ezt állítja a Bors. A lap szerint Karcagon negyven állattól szabadultak meg gazdái, hogy ne kelljen kifizetniük a büntetést, amiért megkötve tartják az ebeket. 

Az eredetileg az állatokat védő törvénynek éppen a kutyák az áldozatai. Karcagon egy hét alatt negyven állatot altattak el, mivel gazdáik nem tudták megoldani a lánc nélküli tartást és nem akarták kockáztatni a pénzbírságot. 

Egy 2012-es állatvédelmi jogszabály értelmében január elsejétől tilos tartósan láncon tartani a kutyákat, ami a szakemberek körében is vitákat váltott ki. A törvény megszegői tizenötezer forintos bírságra számíthatnak a jegyzőtől vagy a hatósági állategészségügyi szolgálattól. A jogszabály  azonban nem definiálja, mi számít tartósnak. 

A kutyakiképző szerint a törvény betartása ellenőrizhetetlen
A kutyakiképző szerint a törvény betartása ellenőrizhetetlen
Bob Strong / Reuters

A Borsnak nyilatkozó kutyakiképző, Mayer Veronika ellenőrizhetetlennek tartja a törvény betartását. „Mi az, hogy tartósan? Öt perc, fél óra, egy nap? Ha kijönnek az önkormányzattól és a gazdi azt mondja, most kö­tötte ki a kutyát, mit tudnak tenni? Semmit” - foglalta össze a problémát.

Maguk az állatvédők sem így gondolták a kivitelezést.

„A láncon tartás témakörét mi javasoltuk jogszabályba foglalni, de nem így. Ma­rika néni és Józsi bácsi a tanyán csengőnek használja a kutyát vagy az értékeit védi vele. Esze ágában sincs képezni, és biztosan nem épít 200-300 ezer forintból kennelt sem az álla­toknak”– mondja Szilágyi István, a Fehérkereszt Állatvédő Liga elnöke.

A Népszabadságnak tavaly év végén nyilatkozó kutyakiképző, Pap Viktória már akkor figyelmeztetett a törvény esetleges következményeire. Mint mondja, az év végén két kutyatartó hívta őket azzal, hogy inkább le akarják adni ebeiket a gyeptelepre, mert ilyen körülmények közt nem vállalják őket. Főleg nehéz anyagi körülmények közt élő idős emberekről van szó, akikhez eleve nehezebben jutnak el az információk, beleértve az állatvédelmi szabályok szigorodását.

„A hobbiállattartás Budapesten és a nagyobb városokban szokás, vidéken, a kistelepüléseken és a tanyavilágban a kutya továbbra is munkaeszköz illetve a házőrző szerepét tölti be. Persze a láncon tartott kutya nem védi a házat, a lánc hossza kifigyelhető, mégis sokaknak biztonságérzetet nyújt az ugatás."

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.