„Nem szabad kihagynunk a lehetőséget, hogy megmentsünk több ezer életet”

A brit Nemzeti Egészségügyi Szolgálat a hét végén zöld utat adott egy kutatásnak, amelynek keretén belül kutyákkal végzik a rákdiagnosztikát. A korábbi eredmények biztatóak: a négylábúak az esetek 93 százalékában képesek voltak kiszagolni a vizeletből a prosztatarákot.

Daisy mindig is szelíd, szófogadó eb volt, de hat éve, egyik pillanatról a másikra furcsán kezdett viselkedni. Hiába kérték, nem szállt be az autóba, s egyre gyakrabban kapargatta gazdája mellkasát.

A tapasztalt kutatóorvos, Claire Guest hamar rájött, hogy kutyája bajt szimatolt, így sürgősen orvoshoz fordult. A vizsgálatok során kiderült, hogy mellrákja van, s Daisy azért viselkedett furcsán, mert kiszagolta a rákos sejteket. A kutató azóta próbálja elérni, hogy az ebek képsségeit a rákkutatásban is felhasználják. Mostanra a szakma is elismerte a négylábúakban rejlő lehetőségeket, így a brit Nemzeti Egészségügyi Szolgálat (NHS) a hét végén jóváhagyta, hogy egy kutatás keretében kutyákat alkalmazzanak a rákos sejtek azonosítására.

A The Guardian beszámolója szerint az áttörést az hozta, hogy a Milton Keynes Egyetemi Kórházban végzett közelmúltbéli vizsgálatok kimutatták: a kutyák az esetek 93 százalékában képesek kiszagolni a vizeletből a prosztatarákot. A kutatásba kilenc ebet vontak be, köztük hat labradort, két spánielt és egy magyar vizslát, akiket hat hónapig képeztek ki a szagok érzékelésére. A brit lap megjegyzi, hogy ha a hamarosan induló tesztek sikerrel zárulnak, akkor a férfiak három éven belül két helyen is ingyenesen juthatnak el ilyen típusú prosztatarákszűrésre Nagy-Britanniában.

Claire Guest elmondta, hogy az NHS-nek merészebbnek kell lennie az új, innovatív módszerek tekintetében, hogy a rákot már a kialakulásának kezdeti szakaszában fel lehessen ismerni. „A kutyák sokkal megbízhatóbbak a létező vizsgálatok többségénél” – magyarázta a kutató, aki úgy véli, nem szabad hátat fordítani a rendkívül érzékeny „biodetektoroknak”. A jótékonysági szervezetek is kíváncsian figyelik a kutatások kimenetelét. Gary Steele-t, a brit Prostate Cancer Support Group prosztatarák-ellenes alapítvány alapítóját egyenesen lenyűgözték az első eredmények.

„Nem szabad kihagynunk ezt a lehetőséget, hogy megmentsünk több ezer életet” – hangsúlyozta Steele. A szakember bízik benne, hogy a kutatások sikere esetén a kutyusok a brit rákklinikák oszlopos tagjai lesznek.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.