Kutatókat ejtettek csapdába a jegesmedvék

Orosz meteorológusok egy csapatát a saját kutatóállomásán ejtette csapdába néhány jegesmedve.

Az állomás közelében élő jegesmedvék között a táplálék miatt robbant ki harc. Az Oroszország egy eldugott szegletében, Vajgacs szigetén lévő Fjodorov meteorológiai állomás kutatói egy ideje teljesen beszorultak a házba. A tudósok így nem tudják elvégezni a napi tengeri méréseiket, és a kutatásaikat megbénítja a helyzet.

Képünk illusztráció
Képünk illusztráció
Chris Wattie / Reuters

A kutatók azt mondják, hogy nem a medvékkel van probléma, hisz nekik ez a természetes élőhelyük, hanem azzal, hogy ők nem rendelkeznek az állatok távol tartásához szükséges felszereléssel. A ház körül elhelyezett fáklyákkal próbálnak védekezni, amelyek nem látszanak zavarni a medvéket.

Oroszországban Murmanszktól Csukcsföldig, az Arktisz partvidéki területein még szabadon élnek jegesmedvék. Egy kifejlett hím akár 3 méter magas és 700 kilogramm súlyú is lehet, azonban ritkán támadnak emberre. Ennek oka elsősorban az, hogy a lakott területektől távol, elszigetelve élnek. A tudósok az utóbbi években figyelték meg, hogy megszaporodtak a támadások. Az agressziót a kutatók a klímaváltozásnak tulajdonítják.

A meteorológiai állomás lakóinak a BBC szerint már érkezik a segítség az orosz kormánytól.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.