Kurrens áru a magyar jogsi

Egy bajor bűnbanda után nyomoz a német rendőrség, miután kiderült, hogy hamis iratok felhasználásával több száz kuncsaftnak segítettek magyar jogosítványhoz jutni. A bűnözök összesen mintegy 700 ezer eurót kasszírozhattak az illegális ügyleteken.

Aki nem tudott Bajorországban autóvezetői jogosítványhoz jutni, egy bűnszövetkezet segítségével szerezhetett magának Budapesten - idézi a ger-mania.hu a Passauer Neue Presse cikkét.

A lap  beszámolója szerint Passau rendőrsége külön munkacsoportot állított fel az ügy felderítésére. Jól szervezett bűnözőkkel van dolguk, akik nagy gonddal készítették elő és bonyolították le üzleteiket. „Közvetítő irodaként” jelentkeztek azzal, hogy segítségükkel magyar járművezetési engedélyhez juthat, akinek erre szüksége van. Hozzátették, hogy ehhez legalább három hetes magyarországi tartózkodásra és több vizsgára lenne szükség – ám ők el tudják intézni az ügyet két rövid, egynapos úttal.

A cikk szerint a jogosítványra vágyóktól (az okmány jellegétől függően) két-hétezer eurót kértek. Megfelelő előleg befizetése után az ügyfeleket mikrobuszon Budapestre szállították, ahol már várta őket a banda helyi embere, akinek segítségével bejelentkeztek különböző fővárosi címekre. Este már indulhattak is vissza Németországba.

Három héttel később következett a második rövid budapesti látogatás, miután már megérkezett a bejelentett címre a lakcímkártya. A magyar megbízott természetesen elintézte a küldemény átvételét, de volt fontosabb feladata is: gondoskodott egy hamis - az európai unión kívüli államból származó - gépjárművezetői jogosítványról, valamint az okmány hiteles magyar fordításáról.

A bajor ügyfél e két okirattal felszerelve (és segítője kíséretében) immár felkereshette az illetékes okmányirodát, hogy kérje a magyar jogosítvány kiállítását. Ehhez a benyújtott papírokon kívül két másikat kellett aláírnia: az egyikben arról nyilatkozik, hogy az adott országban letette az engedély megszerzéséhez szükséges vizsgát (általában Fülöp-szigeteki hamis jogosítványokról volt szó), a másikban pedig arról, hogy a vezetői engedély megszerzése idején az adott országban lakott.

A „vevő” ezúttal is a nap végeztével hazautazhatott, már csak két hétig kellett várnia. Addigra a budapesti címre kézbesítették a magyar jogosítványt, a banda illetékese azt átvette s továbbította Bajorországba. A hátralékos összeg kifizetése után az illető, aki adott esetben valamilyen okból nem kaphatott jogosítványt, vagy azt elvették tőle, magyar igazolásával ismét a volán mögé ülhetett.

A cikk szerint a rendőrség eddig 700 ügyfél nevére bukkant, a banda bevételét pedig 700 ezer euróra becsülik. A „kuncsftok” most futhatnak a pénzük után, hiszen a csalással szerzett jogosítványuk érvénytelen. Tettenérés esetén Németországban jogosulatlan járművezetés miatt akár börtönbe is kerülhetnek - írja a ger-mania.hu.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.