Kulturális antropológia fesztivál: közel kerül a távol

Idén, május 18-19-én rendezik meg hetedik alkalommal a Szimbiózis Napok elnevezésű, kulturális antropológia fesztivált Budapesten, melyen távoli népek és közelünkben élő közösségek tárgyi és szellemi kultúrájával ismerkedhetnek meg a látogatók.

Ezúttal is többféle előadás, kerekasztal-beszélgetés, alkotóműhely, fotókiállítás, film és táncház várja az érdeklődőket május 18-án és 19-én Budapesten, a Fogasházban.

A fesztivál az ismeretterjesztés és a sajátélményű programokon túl célul tűzi ki, hogy a jelenkori társadalmi, kulturális környezet jelenségeire és eseményeire reflektáljon, azokról értelmező módon beszéljen. Különös figyelemmel fordul a változások, az új jelenségek felfedezése, értelmezése, valamint Budapest színes, folytonosan változó és újrakonstruálódó életének megjelenítése és interpretálása felé.

Az idei témák közt különösen aktuális a digitális kor kultúrája, a mindennapi élet mediatizáltsága, a privát szféra és a nyilvánosság átalakulása, az otthonosság keresése, de szó lesz például a szülés és a születés rehumanizációjáról is.

És ha már kulturális antropológiáról van szó, a távoli népek és országok (például a pueblo indiánok, Mauritius, Srí Lanka és Tibet) láthatatlan világába is betekintést nyerhetnek az érdeklődők.

A társadalmi problémákra fogékonyak megnézhetik, hogy hogyan élnek az idősek a világ különböző kultúráiban, milyen értékek és normák irányítják a generációk közötti kapcsolatokat. A tudományos-fantasztikus témák rajongóit pedig beszélgetésre hívják az idegen (földönkívüli) fajok megismerhetőségével kapcsolatban.

Emellett bárki ízelítőt kaphat a Dialëktus Fesztivál filmjeiből. Lesz Balkán élménytréning, mese-műterem, hora és bollywoodi (indiai) táncház, babahordozási program, mítosz- és rítuselemzés. A kisebb gyermekek számára külön játszóházat szerveztek, a nagyobbak már kreatív alkotási folyamatban, logikai és stratégiai játékokban is részt vehetnek.

A részletes program és egyéb információk elérhetőek a fesztivál honlapján.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.