Különösen vérszomjasak voltak a cápák 2015-ben

A tavalyi év folyamán 98 alkalommal támadtak emberre.

A legfrissebb adatok szerint a 2015-ös év nem kedvezett túlságosan a búvárkodás és az extrém vízi sportok kedvelőinek - tájékoztatott a CNN. Világszerte 98 esetben támadtak meg embereket a tengeri nagyragadozók. Ez a legmagasabb szám, amióta a University of Florida kutatói 57 évvel ezelőtt elkezdték vezetni a világszerte cápatámadások statisztikáit.

A floridai természettudományi múzeum közléseszerint ez a szám nem tartalmazza azokat a támadásokat, amelyeket az ember provokált ki.

A legtöbb esetben a támadások áldozatai kisebb sérülésekkel megúszták a kalandot, hatan azonban belehaltak a harapásokba. Az Egyesült Államok vizei a legveszélyesebbek, innen jelentették a legtöbb esetet, 59-et. A képzeletbeli dobogó második helyén Ausztrália áll 18 támadással, őt pedig Dél-Afrika követi nyolc esettel.

2015 előtt évet megelőzően az egyetlen év alatt bekövetkező cápatámadások rekordját 2000 tartotta, amikor 88 incidensről számoltak be világszerte. A számok növekedése valószínűleg az egyre népesebb cápapopuláció mellett annak is köszönhető, hogy az emberek egyre több időt töltenek a tengerben – írja közleményében George Burgess, a floridai természettudományi múzeum munkatársa.

„Cápák plusz emberek egyenlő támadás” - mondja. „Ahogyan az emberek száma egyre gyorsabban nő, és a cápák populációja lassan helyreáll, egyre több esetben találkoznak egymással. Burgess hozzátette, hogy a vizek melegedése is hozzájárul a támadások számának növekedéséhez.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.