Különös viselkedést vált ki a szexi nők fotója

A parfümhirdetések, sörreklámok képeiről, vagy akár egy fürdőruhát kínáló óriásplakátról is általában szexi nők mosolyognak ránk, akikre azonban úgy a férfiak, mint a nők gyakran tárgyként néznek, szó szerint.

A férfiak szexi képeit azonban  – a nőkkel ellentétben – nem tárgyiasítják sem a nők, sem a férfiak. A belga Université Libre de Bruxelles kutatói Philippe Bernard vezetésével átfogó kutatásba kezdtek, hogy megértsék, pontosan miért van az, hogy ha az agy lát egy képet, különböző módon tárgyiasít.

A tudósok szerint ez például olyan, mint az a jelenség, hogy bár jók vagyunk a teljes arc felismerésében, az egyes arcvonásokra külön már nehezebben emlékszünk. Másrészt viszont egy szék esetében a részleteket is ugyanolyan könnyen felidézzük, mint az egész tárgyat.

A pszichológusuk rájöttek, hogy ezt egy egyszerű teszt is bizonyítja: amikor egy ember képét fejjel lefelé fordítva látjuk, nehezen ismerjük fel, ha azonban egy tárgyról látunk így egy képet, semmilyen problémát nem okoz az azonosítása - írja a Mindennapi Pszichológia.

A kutatócsoport ezért úgy gondolta, a szexi képek esetében is lehetne alkalmazni ezt a tesztet. Önkéntesek egy csoportjának különböző szexis képeket mutattak férfiakról és nőkről. A képek egymás után jelentek meg a monitorokon, azonban némelyik fejjel lefelé volt látható.

A résztvevők minden kép után egy két másodperces fekete képernyőt láttak, majd két képet mutattak nekik. Ekkor arra kérték őket, hogy válasszák ki, melyiket látták korábban. Érdekes módon a résztvevők nemüktől függetlenül a férfiak képeit ismerték fel jobban, még akkor is, ha fejjel lefelé látták a fotójukat. A kutatók szerint ez bebizonyította, hogy az emberek a nők szexuális tartalmú képeit jobban tárgyiasítják, mint a férfiakét. A tanulmányt a Psychological Science közölte.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.