Különleges alakulatok védik a végveszélybe került bengáli tigrisket

Az amúgy is vészesen megcsappant bengáli tigrisek különösen védett állományának létét újra és újra orvvadászok fenyegetik. A bangladesi hatóságok különleges egységet vetnek be a vadorzók ellen.

A teljes kipusztulás szélén

A tigris egyike azoknak a veszélyeztetett állatfajoknak, melyeket az ember csaknem teljesen kipusztított. Nyolcból három alfaja - a bali, a jávai és a kaszpi - már nem létezik, és mára a maradék ötöt - szibériai, bengáli, hátsó-indiai, dél-kínai, szumátrai - is veszélyeztetettként, vagy kritikusan veszélyeztetettként tartják számon. A helyzet olyannyira tragikus, hogy a vadon élő tigrisek száma alig haladja meg az ötezret.

Különleges alakulat védi a bengáli tigriseket

A fennmaradt fajok közül a bengáli tigris fordul elő a legnagyobb számban, számukat három-négy ezerre becsülik. India középső és keleti részén, Bangladesben, Nepálban, Bhutánban és Mianmarban őshonosak.A legnagyobb, mintegy négyszáz egyedből álló populáció az India és Banglades területén levő Sundarband mangrove erdőségben van, mely nemzeti parkként funkcionál.

A hatóságok nemrégiben nagymennyiségű tigrisbőrt és csontot foglaltak le, ami évtizedek óta a legnagyobb fogás. Az eset arra figyelmeztetett, hogy ismét szervezet orvvadádász bandák dézsmálják az oly ritka állományt - számol be a BBC hírportálja.

Noha a helyi A környezetvédelmi miniszter, Haszán Mahmud már régóta indokoltnak tartotta egy állatvédelmi különítmény felállítását, a helyi hatóságok önmagukban nem tudták felvenni a harcot a mind fifikásabb vadorzókkal, se forrásuk, se emberük, se gyakrolatuk nem volt meg hozzá. A most felállított mintegy háromszáz fős különítmény nagyrészt egy 36 millió dolláros világbanki hitelből finanszírozzák. Az állatvédelmi alakulat feladata lesz a mind inkább elharapódzó illegális vadállat-kereskedelem megfékezése is.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.