Kritikus mamák tekernek a kampánycsendben

Április 24-én, szombaton, a Föld Napja alkalmából újra megrendezik a Critical Mass Budapest kerékpáros felvonulást. Az eddig is több tízezer fős demonstráció idén akár minden eddiginél nagyobb lehet.

A CM célja a mindennapos kerékpáros közlekedés népszerűsítése és az ehhez szükséges infrastrukturális feltételek kiharcolása - olvasható a szervezők lapunkhoz eljuttatott közleményében.

Tízzel tekernek

Ez a böngésző nem támogatja a flash videókat

Az idei felvonulás április 24-én délután 3 órakor indul az V. kerületi Roosevelt térről. A 11 kilométeres távot 10-12 kilométer/órás átlagsebességgel teszik meg; a tervek szerint a zárás este fél hatkor lesz a Városligetben, a szokásos bringaemeléssel.

A Lipót-Zugló tengely

A felvonulás a Roosevelt tértől a Lánchídon, majd a budai Alagúton keresztül halad, az Attila úton, majd a Krisztina körúton, és az Erzsébet hídon ér vissza Pestre. A pesti alsó rakparton haladnak tovább a Kossuth térig, onnan rákanyarodnak az Alkotmány utcára, onnan pedig a Szemere utcán ki a Nagykörútra. A menet az Oktogonnál fordul rá az Andrássyra, a végállomás pedig a Városliget.

Autóval felejtős

A felvonulás, ahogy a korábbi években is, lezárt útszakaszokon, rendőri felvezetéssel és kísérettel zajlik. Teljes útlezárás várható 15 órától 17 óráig a pesti alsó rakpartokon, az Attila úton, a Krisztina körúton, az Alagútban és a Lánchídon. Részleges, egy irányú útlezárás lesz az Erzsébet hídon Buda felé, a körúton a Margit híd és az Oktogon, az Andrássy úton az Oktogon és a Hősök tere között.

A CM a következő kerülő útvonalakat javasolja az autósoknak:

Észak - dél: Alkotás út, budai alsó rakpart, Bajcsy Zsilinszky út és Múzeum körút, Hungária körút.

Kelet - nyugat: Árpád híd, Szabadság híd, Petőfi híd, Lágymányosi híd. Az Erzsébet híd viszont csak Buda irányában lesz járható.

Tömeggel sem lesz kéjutazás

A közösségi közlekedési eszközök közül a metrót, és a villamosokat ajánlják, de a buszok közül is csak a Lánchidat és Erzsébet hidat érintő járatok állnak le, vagy járnak kerülőúton.A rendezők a felvonulás előtti napokban külön sajtóközleménnyel és online térképpel segítik majd a közlekedők útvonaltervezését.

Kritikus mamák

Idén is csatlakozik a kerékpáros kritikus tömeghez a Critical Moms - a városban gyalogosan közlekedő kisgyermekes családok (babakocsisok, hordozókendősök, kengurusok) tömege. "Ők is egy élhetőbb városért, és a járhatatlan utak, a városi közlekedési infrastruktúra hiányosságai, a mértéktelen légszennyezés ellen demonstrálnak".

A gyalogosok, kisgyermekesek április 24-én fél háromtól gyülekeznek a Kodály köröndön, majd négy órakor a biciklisták mellett ők is elindulnak a lezárt Andrássy út járdáján, a Hősök terén keresztül a Városligeti parkba. Itt a biciklistákkal együtt fél hatkor lesz babakocsi/baba emelés.

Ez a böngésző nem támogatja a flash videókat
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.