Krasznojarszkban emléktáblát kap Abramovics

Roman Abramovicsnak, a Londonban élő, dúsgazdag volt csukcsföldi kormányzónak állít emléktáblát Krasznojarszkban egy eddig ismeretlen Orosz-Brit Baráti Közösség - adta hírül a Novaja Gazeta című orosz lap.

A hivatkozási alap egy internetes felmérés, amelyen arra a kérdésre, hogy ki a legigazibb angol, állítólag 30 ezer krasznojarszki szavazó túlnyomó többsége a Chelsea labdarúgóklub tulajdonosát tette az első helyre, s messze leszakadva követte őt Sir Winston Churchill, David Beckham, James Bond és Micimackó.

A cikk szerzője szerint Krasznojarszkban egyébként is sok a melléfogás emlékműügyben: például egy Puskint megörökítő szoborkompozícióban a költő saját feleségének egy köztudottan egy másik hölgyhöz írt szerelmes verset olvas fel, s felállítottak egy Borisz Jelcin első orosz elnököt ábrázoló szobrot is, de azt hamar lebontották, mert nem kérték ki hozzá a városi hatóságok engedélyét.

Az Abramovics-emléktábla azonban mégiscsak rejtély volt mindaddig, amíg ki nem derült a megfejtés: a táblát közvetlenül egy angol konyhát és angol sört kínáló új pub mellett helyezik el, s a fő cél, hogy a jachtok iránti szenvedélyéről híres Abramovics emléktáblája híressé, de legalábbis közismertté tegye az éttermet.

A világ első, egy orosz oligarchának állított emléktábláját azonban várhatóan hamarosan utoléri ugyanaz a sors, amely Jelcin szobrának jutott osztályrészül, ugyanis ezt sem engedélyezte az önkormányzat.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.