Közmunkásokból toboroznak polgárőröket

A Somogy megyei Pamukon arra ösztönzik a közfoglalkoztatottakat, hogy vegyék ki részüket a kisközség közbiztonságának védelméből is – számolt be a Somogy Megyei Hírlap.

Pamukon 2004-ben alakult meg a polgárőrség, egy olyan időszakban, amikor a rendőrségnek szinte minden nap akadt dolga a településen. Azóta a bűnesetek száma jelentősen visszaesett, ami Tóth Csaba polgármester szerint annak köszönhető, hogy közfoglalkoztatottak köréből toboroznak polgárőröket.

– A közmunka segítségével éves állással tudjuk a polgárőröket csalogatni, hogy tegyenek a faluért, a közbiztonságért – nyilatkozta Tóth.

Mint a polgármester elmondta, korábban előfordult, hogy amikor lejárt a közmunka, a polgárőrök is kiléptek, de ez a tendencia mára megfordult, sokan szívesen maradnak egész évben, mert élvezik a hasznos elfoglaltságot.

A zsáktelepülésen nincs sok munkahely, az önkormányzat a legnagyobb foglalkoztató. Ha a helyiek megélhetése biztosított, szívesen járőröznek éjszaka.

A megye polgármesterei és a polgárőr egyesületek vezetői nem tartják ördögtől valónak az elképzelést, de bizonytalanok a tekintetben, hogy ez szabályos eljárás-e, hisz a polgárőrök önkéntes alapon, fizetség nélkül vállalják a települések védelmének megerősítését. Az is kétséges, hogy a polgárőrség vállalása visszavezetheti-e egyáltalán az embereket a munka világába, hisz tapasztalatok szerint erre önmagában a közmunkaprogram sem alkalmas.

Kövér István, Nagyszakácsi polgármestere szerint az emberek, ha a közfoglalkoztatottként 52 ezer forint a jövedelmük, nem fognak elmenni gyárba, futószalag mellé dolgozni havi 75 ezer forintért.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.