Házi boszorkánykonyha: természetes kozmetikumok egyszerűen

Egyre többen szeretnék lecserélni a fürdőszobapolcon sorakozó kencéiket természetes alapanyagokból készülő, natúr- vagy éppen biokozmetikumokra. A boltokban kapható termékek általában eléggé borsos árúak, így aki mindenből a biót akarja választani, mélyen a pénztárcájába kell nyúlnia. Esetleg elkészítheti őket saját maga is.

Paraffinum Liquidum, PEG-100 Stearate, PEG-2 Stearate, Alpha-Isomethyl Ionone, Ethylparaben – csak néhány összetevő egy népszerű ránctalanító arckrém összetevői közül, amit egy gyönyörű és híres színésznővel reklámoznak. Vajon hányan vennék meg a terméket, ha tudnák, mik is ezek az anyagok valójában?

Ásványi olaj, színtelen, tiszta folyadék, a petróleumból vonják ki, a gázolajgyártás folyamatának mellékterméke. Felületaktív anyag, emulgeálószer és sűrítő anyag. Emulgeálószer és átlátszatlanná tevő segédanyag. Illatanyag, potenciális bőrirritáló és allergén. Tartósítószer. Az említett krémben persze megtalálható egy kevés méhviasz és szálafa magjából készített növényi vaj is, de nagyrészt mégis kőolajszármazékokból, mesterséges illat- és színanyagokból, konzerválószerekből áll.

Ha valaki allergiás, netalán ódzkodik a mesterséges és egészségre veszélyes hatóanyagoktól, esetleg az állatkísérletektől is, még nem kell feltétlenül lemondania a finom, illatos kencékről. Az otthon készülő kozmetikumok hallatán sokan csak az uborkapakolásra vagy a tojássamponra asszociálnak, pedig nagyjából minden fürdő- és illatszer (a szappantól a samponig, a dezodortól a fogkrémig, az ajakápolótól a hintőporig) „kiváltható” bőrbarát alapanyagokból álló szépségápolási szerekre, ráadásul elkészítésük nem igényel túl sok időt és alapanyagot.

― Évekkel ezelőtt, mikor a táplálkozásomat megreformáltam, a kozmetikumaimat is le szerettem volna cserélni, mert aggasztott a bennük található rengeteg káros anyag. A bioboltokban kapható termékek viszont nagyon drágák, nem ritkán a „hagyományos” két-háromszorosába is belekerülnek. Ekkor arra gondoltam, hogy megpróbálom saját magam elkészíteni a dezodoromat vagy az arckrémemet – meséli Südy Zsuzsanna, a Lukrécia kencéi nevű weboldal kitalálója. – Először egy egyszerű, néhány összetevőből álló házi krémdeót csináltam, a sikeren felbuzdulva pedig újabb és újabb krémeket próbáltam ki, majd egy blogon elkezdtem összegyűjteni a recepteket. Ebből nőtte ki magát a Lukrécia kencéi, amin már több száz recept található és a számuk – hála az olvasóknak – egyre bővül.

Zsuzsanna önmagát nem tartja profi krémkeverőnek, bár sokféle krémet készített már. Legjobban talán a sheavaj alapú krémeket szereti, mert a karitéfa magjából nyert massza rengeteg bőrproblémára megoldást nyújt, legyen az bőrpír, pelenkakiütés, ekcéma, kisebesedés vagy éppen kiszáradás. Könnyű vele dolgozni, elég csak vízgőz fölött megolvasztani, összekeverni és felhabosítani valamilyen hidegen sajtolt olajjal, például mandula- vagy jojobaolajjal, de akár olívaolajjal is. A sheavajas krémek amúgy nagyon gazdagok tápanyagokban, és nehezebben szívódnak be, így célszerű őket inkább este használni.

― A krémekbe kerülhet valamilyen illóolaj is. A levendula talán az egyik legjobb, mert mindenféle bőrtípusra jó, gyakorlatilag nem okoz allergiás reakciót és szinte ez az egyetlen, ami önmagában, töményen, közvetlenül a bőrre is alkalmazható, ráadásul az illatát majdnem mindenki szereti. Sokan kedvelik a teafaolajat, ami fertőtlenítő, gyulladáscsökkentő hatású, a pattanások kiváló ellenszere. Az én személyes kedvencem a jázmin, amit az „olajok királynőjének” is tartanak: a kissé édeskés, csodálatos illat lazító, frissítő hatású, oldja a feszültséget, és a boldogság érzését adja vissza.

Kezdőknek ajánljuk!

Aki még csak most áll neki a házi krémkeverésnek, nem kell megijednie: sok könnyen elkészíthető recept létezik, ilyen a már említett házi krémdezodor is. Fontos azért megemlíteni, hogy a „biodeók” nem gátolják az izzadást, mint az alumíniumtartalmú társaik, csak az izzadságszagot akadályozzák meg, azt viszont akár 24 órán keresztül is. A kész krém tárolható egy csavaros tetejű dobozkában vagy akár egy régi stiftes dezodor kiürült dobozában is – ki hogy szereti használni.

Hozzávalók: 5 evőkanál kókuszolaj, 2 evőkanál kakaóvaj, 3 evőkanál szódabikarbóna, 2 evőkanál kukoricakeményítő (nyáron akár több is), 2 darab E-vitamin kapszula, pár csepp tetszőleges illóolaj (pl. narancs, ylang-ylang, levendula, teafa)

Egy üvegedényben gőz fölött felolvasztjuk a kókuszolajat és a kakaóvajat, ezután beletesszük a szódabikarbónát és a keményítőt, majd jól elkeverjük. Levesszük a gőzről, ekkor kerül bele az illóolaj és az E-vitamin, utóbbi bőrtápláló és gátolja az olajok avasodását is. Aki nagyon izzadós, tehet bele teafa- vagy citromolajat, az növeli a dezodor fertőtlenítő hatását. A kész keveréket tégelybe töltjük, szilárdulásig tegyük be a mélyhűtőbe!

Az izzadsággátlón kívül talán még az arckrém az, amit a legtöbb nő naponta használ, Zsuzsannának erre is van tippje. A sheavajas alaprecepthez a következőkre lesz szükségünk: 30 g sheavaj, 18 g hidegen sajtolt olaj (olíva-, mandula-, jojoba-, avokádó-, kókuszolaj, szőlőmagolaj stb.), 1 kávéskanál kukoricakeményítő, 10-30 csepp illóolaj, 1 E-vitamin kapszula.

Ismét gőz fölött dolgozzunk üvegedényben! Olvasszuk meg a sheavajat, majd adjuk hozzá a választott olajat, keverjük el, majd jöhet a keményítő. Ezután tegyük bele az illóolajokat és az E-vitamint. Az üvegtálat tegyük bele egy lábas hideg vízbe, és kézi mixerrel keverjük pár percig, ezalatt a folyékony állagból lassan tejszínhab sűrűségű anyag lesz, ekkor már tégelyekbe is tölthető!

A shea vaj alapú krémek szinte minden bőrtípusra ideálisak
Krém
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.