Közlekedési szabálysértés buktatta le a gyilkost

Megoldódhat a rejtély egy francia kisvárosban húsz évvel ezelőtt elkövetett kettős gyilkosság kapcsán, miután a rendőrség DNS-mintái alapján azonosította a feltételezett elkövetőt, egy 37 éves férfit, aki az elmúlt két évtizedben közeli kapcsolatban állt az áldozatai hozzátartozóival.

A 6 éves Sarah Syad 1991. április 16-án tűnt el a kelet-franciaországi Grenoble-hoz közeli Voreppe településen egy játszótérről. A kislány holttestét néhány nappal később egy közeli erdőben találták meg, ahol megerőszakolták, mielőtt megfojtották. Öt évvel később tűnt el a 10 éves Saida Berch, amikor 1996. november 24-án hazafele tartott a voreppe-i sportközpontból. Az ő holtestét egy folyóparton hagyta a gyilkosa.

A feltételezett elkövető az első gyilkosság idején még kiskorú volt, jelenleg 37 éves és közeli kapcsolatban áll az áldozatok családtagjaival. Kedden vették őrizetbe, miután egy közlekedési szabálysértés után DNS-mintát vettek tőle, s az megegyezett a gyilkosságok helyszínén talált sperma DNS-ével.

Jean-Yves Coquillat Grenoble-i ügyész Sarah Syad esetében 15 év alatti kiskorú ellen elkövetett nemi erőszak kísérlete és emberölés vádjával, Saida Berch esetében pedig 15 év alatti kiskorú megölése miatt indítványozta a férfi elleni vádemelést.

A rendőrség egyébként 1996 óta azt feltételezte, hogy a két gyilkosságot ugyanaz a személy követhette el, miután a holttesteket egymáshoz nagyon közeli területen találták meg.

A Le Dauphiné Libéré helyi lap szerint a gyanúsítottat a gyilkosságokat követően is kihallgatták a nyomozók, de akkor nem volt ellene semmilyen bizonyíték.

Isere megyében - ahol Voreppe is található - 1983 és 1996 között kilenc, a mai napig felderítetlen gyermekeltűnés vagy -gyilkosság történt. A grenoble-i ügyészség 2008 óta együttesen kezeli a kilenc esetet. A vizsgálatok során kizárták, hogy egyetlen sorozatgyilkost terhel a felelősség az összes gyermek eltűnésért vagy haláláért, de azt eddig sem tartotta kizártnak az ügyészség, hogy több gyilkosságot is ugyanaz az ember követett el. Rendőrségi források szerint Sarah és Saida megölése egyelőre nem hozható összefüggésbe a többi hét esettel.

Emmanuel Decombard, a gyanúsított ügyvédje arra hívta fel a figyelmet, hogy "a védence profilja nem felel megy egy gyilkos profiljának: soha nem volt büntetve, élettársa van, akivel együtt neveli négyéves gyermeküket". Az ügyvéd az ártatlanság vélelmére hívta fel a figyelmet, s úgy vélte, hogy "alaposan meg kell vizsgálni a tudományos alapon előhozott bizonyítékokat" a DNS-mintákról.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.