Közel nyolcszáz éves az egyik legnépszerűbb étel legendája

A világ legkedveltebb ételeinek többnyire homályos az eredete, nincs ez másként a hamburgerrel sem: számos amerikai város, a legnagyobb német kikötőváros, sőt még Dzsingisz kán is versenyez érte.

A legismertebb hamburgervita 2006-ban robbant ki, amikor a texasi képviselőház egyik politikusa törvényjavaslatban akarta rögzíteni, hogy a nevezetes húspogácsás szendvics bizony a Texas állambeli Athén szülötte. A Dallas Morning News egy cikke a hetvenes években azt írta, egy kis büfé tulajdonosa, Fletcher C. Davis kínált először „új szendvics” névvel illetett finomságot az 1904-es Saint Louis-i Világkiállításon.

hamburger
hamburger

A több mint száz éve működő Louis’s Lunch a connecticuti New Havenből viszont állítja, Louis Lassen, a tulajdonos sebtiben dobott össze egy éhes vendégnek két szelet kenyér között egy sült fasírtszerűséget az 1900-as évek elején, és így született meg az első hamburger.

A kis büfé marhahúspogácsát árusított két tósztkenyér között, sajttal, paradicsommal és hagymával, de határozottan ketchup nélkül. „Egy ilyen szendvics úgy történelmileg, mint szemantikailag nem lehet hamburger” – írta 2007-ben egy bizonyos Josh Ozersky a Los Angeles Timesban.

„Akar egy hazugságot a hamburgere mellé?” című cikk alaposan és részletesen utánajárt a hamburger-mítosznak, és számos újság archívumát böngészte végig a húspogácsás szendvics eredete után kutatva. Az újságíró rábukkant egy 1894-es cikkre, melyben említésre került a hamburger, így azt tehát bizonyosan nem Louis büféjében találhatták fel.

Hamburger a krétakörben

A versenybe Wisconsin állam is beállt: egy 1947-ből származó újságcikk azt állította, hogy 1885 környékén a darált húsból készült pogácsákat húsgombócoknak hívták, melyeket a seymouri Charlie Nagreen hamburger néven árult, akit emiatt „Hamburger Charlie”-ként emlegettek. A wisconsini közgyűlés szemfülesebb volt, mint a texasi, mert már 1997-ben szorgalmazták, hogy törvény deklarálja, a hamburger szülővárosa bizony Seymour.

A következő jelentkező egy testvérpár, Frank és Charles Menches, akik 1885-ben az Erie megyei vásáron darált marhahúsos pogácsát adtak az éhes tömegeknek azután, hogy a disznóhúsból készült kolbász elfogyott. Az étel nevét a helyszín adta, a vásárt ugyanis a New York állambeli Hamburg városában tartották.

A hamburgerért nagyobb eséllyel indul azonban a németországi Hamburg: a Hamburg - America Line hajózási társaság 1848-tól szállított emigránsokat Amerikába, a legendák szerint a szendvics már az első úton a fedélzeten kapható volt.

Josh Ozersky egy 1870-es New York Timesban cikket talált a „hamburg steak”-ről, ami már akkor híres volt, egy 1873-as szám pedig azt is leírja, hogy nézett ki az étel: egyszerű marhahús, ami át van darálva, és azt így kapott masszát formába préselik. Az 1883-as New York Sun így emlékezik meg a finomságról: „az a lapos, barnás húspogácsa a tányéron, az egy hamburg steak, az emberek hamburgernek nevezik. Nyers marhából készül, össze van keverve hagymával, különböző fűszerekkel és nagyon ízletes.”

Az ősatya minden bizonnyal Dzsingisz kán

A fent említett úriemberek csak az első amerikai hamburger címéért versenyezhetnek, a darált marhahús bizony már az Óvilágban is ismert volt, jóval korábban. A középkori tatár uralkodó, Dzsingisz kán a katonákat vezetve olyan ételeket kedvelt, melyek elkészítése alkalmazkodott gyorsan mozgó csapataikhoz. A mai tatár bifsztek elődje erre kitűnő választás volt, hiszen a nyereg alatt puhított nyers húst gyorsan el lehetett készíteni és fogyasztani is. A 15. század elejére egész Európa-szerte kedvelt volt a vagdalt marhahús, ami a tatároktól a német kereskedővárosokig, aztán onnan egészen az Újvilágig jutott el.

Hogy ki készítette el az első klasszikus változatot, a két fél zsemle közé helyezett marhahúspogácsát, és kínált mellé ketchupot és majonézt, valószínűleg sosem fog kiderülni, de az igazi rajongókat ez minden bizonnyal nem is érdekli.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.