Csaknem négyszáz halott a riói földcsuszamlásokban

Majdnem négyszázra nőtt a Rio de Janeiróra és környékére zúdult özönvízszerű esők és földcsuszamlások halálos áldozatainak a száma - közölték csütörtökön a hatóságok.

Az áldozatok száma várhatóan tovább fog növekedni, mihelyt a mentőalakulatok elérik a távolabb eső területeket. Egyedül a brazil nagyváros északi határában lévő hegyvidéki Teresopolisban 168 ember halt meg, és sok eltűntről tudnak a hatóságok. A város egyes negyedeit még nem érték el.

Az egykor svájci bevándorlók alapította Nova Friburgóban szintén 168 ember halt meg a legfrissebb adatok szerint. A XIX. századi brazil császári család üdülőhelyén, a hegyoldalba épült, festői Petropolisban 39 halálos áldozat van.

A mentést nehezíti, hogy sok út járhatatlanná vált. A hatóságok nehézgépeket vezényeltek ki, és kérték a katonaság segítségét is. Két katonai helikopter vesz részt a mentésben, a haditengerészet pedig egy tábori kórházat küldött a helyszínre. A meteorológiai előrejelzés további heves esőzést jósol a következő napokban, miután egyhavi mennyiségnek megfelelő csapadék hullott le 24 óra alatt.

Az alig két hete hivatalba lépett Dilma Roussef brazil elnök 460 millió dollárt szabadított fel az újjáépítési alapból a bajba jutott térség megsegítésére, ahol több ezer embert vágott el a külvilágtól az árvíz, s közel 14 ezer ember vált földönfutóvá. Az emberveszteségen felül külön gondja a kormánynak, hogy ez a térség látja el zöldséggel és gyümölccsel Rio térségét. Várhatóan tovább növekszenek a már most is aggasztóan magas élelmiszerárak.

A hegyvidéki Teresopolisban 168 ember halt meg
An aerial view shows damage caused by landslides in Teresopolis January 12, 2011. Floods and landslides devastated towns in a mountainous area near Rio de Janeiro, killing dozens of people and bringing the death toll on Wednesday from days of heavy rain in southern Brazil to at least 127. REUTERS/Bruno Domingos (BRAZIL - Tags: DISASTER ENVIRONMENT IMAGES OF THE DAY)
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.