Közel a kivégzés

Kivégzőosztag elé állíthatják Indonéziában azt a két ausztrál drogcsempészt, akik jogszerűtlenségre hivatkozva megpróbálták megfellebbezni a kegyelmi kérvényüket elutasító államfői döntést.

Elutasította az indonéz bíróság a két ausztrál drogcsempész fellebbezését a kegyelmi kérvényük elutasítása ügyében, így kivégezhetik őket. Az ügyvédjük azt nyilatkozta, hogy az indonéz alkotmánybíróságnál fellebbez a döntés ellen.

Andrew Chan (középen) és Myuran Sukumaran (balra) egy 2010-es fotón
Andrew Chan (középen) és Myuran Sukumaran (balra) egy 2010-es fotón
Nyoman Budhiana / Reuters

Andrew Chan és Myuran Sukumaran a „Bali Kilencek” néven elhíresült kábítószer-kereskedő banda vezetői voltak. A nyolc férfit és egy nőt tíz éve tartóztatták le Bali repülőterén, illetve a népszerű üdülőhely egyik szállodájában. A bűnszervezet 8,3 kilogramm heroint akart Ausztráliába csempészni.

A Bali Kilencek hét másik – szintén külföldi illetőségű – tagját húsz év vagy életfogytig tartó börtönbüntetésre ítélték. A roppant szigorú döntés nemzetközi diplomáciai vihart kavart – írta a 2005 áprilisában kirobbant ügy kapcsán a Euronews.

A két ausztrál a tavaly októberben hivatalba lépett új államfőtől kért kegyelmet, de Joko Widodo azt elutasította. Az elnök döntése ellen akartak fellebbezni, ám ennek lehetőségét nem találta jogszerűnek a bíróság.

A két heroincsempészt golyó általi halálra ítélték. A kivégzésük időpontját még nem közölték. Chan a börtönben Biblia-órákat és főzőtanfolyamokat tart, Sukumaran a művészetek felé fordult.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.