Kötelező tüdőszűrést rendeltek el Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében

Kötelező tüdőszűrést rendeltek el Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, a többi területen, ahol eddig kötelező volt a vizsgálat, nem lesz szükség hosszabbításra - közölte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) szerdán az MTI-vel.

A közlemény szerint a kötelező tüdőszűrés meghosszabbítására - amelyek egy évre szóló határozatok, és ezekben a hetekben jártak, illetve járnak le -  Budapesten, illetve az agglomerációhoz tartozó 18 településen, továbbá a Csongrád megyei Kisteleken, valamint Hajdú-Bihar és Borsod-Abaúj-Zemplén megyékben nem lesz szükség.

A jelenleg érvényes szabályozás szerint a megyei tiszti főorvosok ott rendelnek el kötelező tüdőszűrést a 30 éves és annál idősebb lakosságnak, ahol az új megbetegedések száma százezer emberre vetítve meghaladja a 25-öt.

Az ÁNTSZ közlése szerint az új megbetegedések alacsony száma indokolja a hazai kötelező tüdőszűrési rendszer átalakítását, és a területi alapon elrendelt tömeges szűrések helyét jövő évtől a rizikócsoportok célzott vizsgálata veszi át. Így kiemelt figyelmet kapnak a hajléktalanok, a HIV-pozitívak, a büntetés-végrehajtásban dolgozók, az elítéltek és egyes egészségügyi dolgozók.

Felhívják a figyelmet arra is, hogy a szűrővizsgálatoknak kulcsszerepük van a betegségmegelőzésben. Jelenleg folyamatban van a szervezett lakossági szűrővizsgálatok rendszerének megújítása, hogy a méhnyakrák- és a vastagbélrák-megbetegedések száma is csökkenjen.

Az ÁNTSZ hangsúlyozza, hogy az értesítés alapján végzett vizsgálatok ingyenesek, kérik, hogy akiket vizsgálatra hívnak, éljenek a betegségmegelőzésnek ezzel az eszközével.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.