Koszfészekben készítették a tofut

Hatszáz kiló tofut megsemmisített, két tonna szójababot pedig zárolt a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) egy budapesti üzemben.
A termékekkel higiéniai és nyomon követési problémák voltak, az eljárás tart, az ügyben félmillió forintos bírság várható.

A budapesti tofuelőállító-üzemet, amelyben szójababcsírát is forgalmaztak, a Nébih a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal, valamint a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda munkatársaival közösen ellenőrizte.

Elképesztő állapotok fogadták őket: az előállító helyiségben állt a víz, az edények rozsdásak, koszosak, a falak penészesek voltak, a csíráztató fülkéről pergett a festék, a padlón szemét – papírok, cigarettacsikkek – és szerszámok hevertek. Az üzemben többfelé rágcsálóirtószert szórtak szét, ami az alapanyagokat is beszennyezte. A termékek előállításáról semmilyen dokumentációt nem vezettek.

A hatóság ezért rendelte el a csaknem 600 kilogramm nem nyomon követhető termék megsemmisítését, valamint 2,1 tonna  szójabab alapanyag forgalmi korlátozását a termékek eredetigazolásáig.

Az üzem működését a hiányosságok pótlásáig felfüggesztették, újranyitására csak a megismételt hatósági szemlét követően lesz lehetőség. A Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal az üzemeltető cég vezetőinek, illetve alkalmazottainak tartózkodási engedélyének ügyében – a feltárt hiányosságok miatt – vizsgálatot indított.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.