Kossuth ihlethette Lincoln gettysburgi beszédét

Az amerikai szenátus egyik patinás termében Kossuth Lajosra emlékeztek hétfőn este az Észak-amerikai Magyar Alapítvány bemutatkozó rendezvényén.

Az alapítvány 2014-ben alakult, amerikaiak hozták létre az amerikai-magyar kapcsolatok elmélyítése, sokrétűbbé tétele érdekében. Ezt a magyar kulturális örökség és történelem megismertetésével, kulturális programokkal, csereprogramokkal kívánják elérni. A szervezet alapítói között két befolyásos politikus is van: Dennis Ross és Mario Díaz-Balart floridai képviselők.

A szervezet első, bemutatkozó rendezvényén Kossuth Lajosra emlékeztek a meghívott amerikai vendégek, akik előadást is hallhattak Kossuth Lajosról, s arról, hogyan befolyásolta Kossuth Ohio államban 1852-ben elmondott beszéde Abraham Lincoln amerikai elnök híres gettysburgi beszédét. Lincoln - aki köztudomásúan nagyra becsülte Kossuth tevékenységét - 1863-ban a pennsylvaniai Gettysburgben, a polgárháború egyik nagy csatájának helyszínén mondta el az amerikai történelem egyik leghíresebbé vált beszédét, amelyben a többi között így fogalmazott: a népből, a nép által és a népért választott kormány soha nem tűnhet el a Föld színéről. Kossuth Lajos 1852-ben az ohiói Columbusban mondott beszédet, amelyben hasonlóképpen fogalmazott.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.