Körúti vágányzár: iránytaxikkal segítené a mozgáskorlátozottakat a BKV

Egy midibusz a nagykörúti villamos vonalán közlekedik az augusztus 1-19. közötti vágányzár idején, négyet pedig iránytaxikén lehet majd előrendelni. Utóbbira két vonaljegyet kell váltani.

A nagykörúti, augusztus 1-jétől 19-éig tartó vágányfelújítás ideje alatt is rendelkezésére állnak a taxi-rendszerben működő midibuszok, többletszolgáltatásként egy midibuszt kizárólag a 4-6-os villamos vonalán, a Blaha Lujza tér és a Moszkva tér között közlekedtet - megrendelésre -  a BKV - tudatta közleményben a cég.

Augusztus első húsz napjában felújítják a 4-6-os villamos pályáját , ez idő alatt a Moszkva tér és a Blaha Lujza tér között a Combinok villamosok helyett magaspadlós Ikarus 280-as autóbuszok pótolják a forgalmat.

Egy midibusz kizárólag a 4-6-os villamospótló autóbusz útvonalán közlekedik a (06-1) 317-51-66-os telefonszámon tett, előzetes igénybejelentés alapján. A busz a BKV általános tarifái szerint vehető igénybe, vagyis a mozgásukban korlátozott személyek és egy kísérőjük díjmentesen utazhat.

A speciális közlekedési igénnyel rendelkező utasoknak négy midibusz áll iránytaxiként rendelkezésre, amely háztól-házig szállítja azokat, akik a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetségénél igénylik ezt. Az iránytaxik átszállás nélküli, alacsonypadlós utazást tesznek lehetővé, két vonaljegy áráért.

A mozgáskorlátozottak kísérői pedig ingyen utazhatnak ezeken a járműveken. Az iránytaxit a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetségénél lehet igényelni a 388-5529 telefonszámon.

Szabó Máté, az állampolgári jogok országgyűlési biztosa a napokban kérte a BKV-t, hogy legalább meghatározott időközönként biztosítsa a Nagykörúton a mozgássérültek tömegközlekedésben való részvételét. Az ombudsman szerint ugyanis a tömegközlekedés területén kiemelten kell érvényesülnie az esélyegyenlőségnek, az akadálymentes közlekedés lehetőségének, amely a mozgáskorlátozott emberek egyenlő méltósághoz való jogának egyik biztosítéka.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.