Időutazás két keréken

Az angol vadászreggelire készülő arisztokrácia és az éjszakai mulatozásból hazafelé tartó amerikai gengszterek valószínűtlen keverékét láthatta, aki szombaton a Papnövelde utca környékére tévedt. No meg biciklik hadát.

A jogi kar épülete melletti apró tér úgy festett, mint egy húszas évekbeli és egy mai fotó egymásra montírozása. Pipafüstbe burkolózó, térdnadrágos urak és tollboás hölgyek beszélgettek, hanyagul járműveiknek támaszkodva. Egy távolabbi sarokban tévéstáb vett egy ingujjban szteppelő résztvevőt.

A húszas évek hangulatát hozták vissza a belvárosba
A húszas évek hangulatát hozták vissza a belvárosba
Földi Imre / Népszabadság

A kilencedik Tweed Run résztvevői a húszas, harmincas évek ruháiba öltözve pattantak – sok esetben korhű – biciklijük nyergébe, és tettek egy kört Budapest belvárosában a Parlament, a Szent István-bazilika és a Pesti Vigadó előtt, csupán egy táncos villámcsődület erejéig tartva szünetet.

Szabados Irén főszervező lapunknak elmondta, hogy Angliában találkozott először a jelmezes kerékpározásnak ezzel a válfajával, ezt másolták le itthon. A szigetországban iparvédő jellege is van a 2009 óta megrendezett „tweedben tekerésnek”: az angol gyapjú felhasználását népszerűsítő kampány része.

Az esemény hazai Facebook-oldalán öltözködési tippek és tweedhatározó segítette a felkészülést. Az évente négy alkalommal megrendezett eseményen a nevezési díj fejében egy hímzett sorszámot kapnak a jelentkezők, amellyel jelmezversenyen vesznek részt. Molnár Lejla és Froemel Nina először vettek részt a kerekezésen, és természetesen a kosztümjeikkel is indultak a versenyen. Nina nagymamája rózsaszín ruhájában alakít gengszterlányt, Lejla rojtokkal díszített fekete bársonyban vampot.

A Tweed Leány és Legény, Gengszter Hölgy és Úr kategóriákon kívül díjazták a veterán és retro kerékpárokat is. Utóbbiak zsűrizésében részt vett Majzik Balázs is, aki maga is rendelkezik egy 1930-as évekbeli, karbidlámpával felszerelt drótszamárral. A lényeg a korhű jelmez, de egy kosárral, üléshuzattal vagy egy apró bőrönddel a modernebb járművek is antik benyomást keltenek.

Majzik, a nyertes eredeti Mokány biciklin, a második helyezett Csepel Csodán mutatta meg, hogy a kopott, pattogzott festék sok esetben értékesebb, mint egy felújított darab, hiszen az még az eredeti mintát rejti. A villámcsődület koreográfiáját minden évben a Pepita tánciskola művészeti vezetője, Bulyáki Ákos találja ki. A tánctanár szerint bár A nagy Gatsby miatt nőtt az érdeklődés a swing, a dzsessz és a kor táncai iránt, ezek még mindig nem érik el egy salsatanfolyam népszerűségét.

Aki most lemaradt, június első hétvégéjén csatlakozhat, amikor Fót és a Károlyi-kastély parkja felé veszik az irányt egy piknikre. Ott már nem lesz kötelező a zakó, de marad a tweed.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.