Ónos eső: éjszaka csak rosszabb lesz

Legalább hatszáz sérülthöz riasztották a mentőket a szerdai ónos eső miatt, az Útinform adatai szerint húsz-harminc komolyabb baleset történt a csúszós utak miatt. A legnagyobb fennakadások a Dunántúlon és főként a buszközlekedésben voltak, a meteorológusok szerint csütörtökön is kritikus lesz a közlekedési helyzet.

Piros riasztás Dél- és Észak-Dunántúlra

Visszavonta a harmadfokú, piros riasztást szerda délután az Országos Meteorológiai Szolgálat OMSZ. Este azonban újra kiadta a dél- és észak-dunántúli  régióra - tájékoztatta  Tóth Tamás meteorológus.

A két régióban újból ónos esőre kell számítani, amit később nyugat felől havazás vált fel. Hangsúlyozta: azokon a területeken, ahol szerdán napközben is  kritikus volt a közlekedési helyzet, ott az éjszaka folyamán  átmenetileg még rosszabb lesz - tette  hozzá.

Aki csak teheti, csütörtök reggel ne induljon útnak a Dunántúlon  - hívta fel a figyelmet. Közlése szerint a főváros és Közép-Magyarország térségében is  várható ónos eső éjszaka, de nem olyan mennyiségben, mint a  Dunántúlon. Azonban ebben a régióban is komoly síkosságra és jegesedésre lehet számítani az utakon - fűzte hozzá a meteorológus.

Hatszáz sérültről tudnak a mentők

A jeges utakon megsérült emberekhez a fővárosban száz, az ország más részein ötszáz esetben riasztották a mentőket. A mentés  gördülékenyen folyt, de a megnövekedett esetszám és a csúszós utak  miatt a kiérkezési idő sok helyen meghosszabbodott. Betegellátás  közben egy zirci mentős is megsérült, agyrázkódást szenvedett amikor  elesett a csúszós úton.

Ez a böngésző nem támogatja a flash videókat

Több kórház traumatológiája zsúfolásig megtelt, volt ahol  műtéteket kellett elhalasztani a sok sérült ellátása miatt.

Sok jármű az árokba csúszott

A jeges utakon kamionok és autóbuszok is az árokba csúsztak, az   M7-es autópályán Zalakomárnál például kilenc kamion összeütközött.  Pécsett pedig egy sószóró autó házfalnak ütközött.
Az Útinform tájékoztatása szerint szerda reggel óta kedvezően  változtak a közlekedés feltételei, a csapadékzóna északkelet felé  vonult, de a Dunántúlon továbbra is jég nehezíti a közlekedést.  Sárvár, Veszprém, Kaposvár, Putnok és Kisvárda környékén az este még  ónos eső esik. Jegesek a főutak Tapolca, Veszprém, Kisbér és Putnok  közelében is. Hókásásak a főutak a Kisalföldön, Zala megyében és  Marcali közelében.

A fővárosban járhatók voltak az utak

A Fővinform adatai szerint délután már - a budai hegyek  kivételével - az utak és a járdák járhatóak voltak Budapesten,  délután már csak kisebb balesetek történtek a fővárosban.

Az időjárás és a baleset miatt több helyen késtek és hosszabb  menetidővel közlekedtek a BKV járművei, de késtek a MÁV és a GYSEV  vonatai is. Fennakadások voltak a távolsági buszközlekedésben is:  több dunántúli városból nem indultak el a Volán-buszjáratok. Zalában teljesen összeomlott az  autóbusz-közlekedés és a jeges utakon történt balesetek miatt öt  autóbuszát kellett kivonnia a forgalomból az Alba Volánnak. A  repülőgépek viszont menetrend szerint indultak és érkeztek  Ferihegyen.

Szerda délután két óráig mintegy 600 postás nem tudta megkezdeni  a kézbesítést az időjárási viszonyok és a járhatatlan utak miatt; a  helyzet a Dél-Dunántúlon volt a legsúlyosabb.

Csütörtökön is kritikus helyzetre számítanak a szakemberek

Az Országos Meteorológiai Szolgálat  délután egy órakor  visszavonta a harmadfokú riasztást, majd este újra kiadta a piros  riasztást a Dél- és a Közép-Dunántúlra. A meteorológusok szerint  csütörtökön is kritikus lesz a közlekedési helyzet az ónos eső  miatt. A nyugati területeken akár havazhat is.

Tanítási szünet Baranyában

A rendkívüli időjárási helyzet miatt tanítási szünetet rendelt  el csütörtökre Baranya összes oktatási-nevelési intézményére  vonatkozóan a megyei önkormányzat főjegyzője.

Hosszabb lesz a vizsgaidőszak a Pécsi Tudományegyetemen

Meghosszabbította két nappal a Pécsi Tudományegyetem (PTE) vizsgaidőszakát az  intézmény rektora a rendkívüli időjárási helyzet és a közlekedési  nehézségek miatt szerdán - közölte a PTE szóvivője, Győrffy Zoltán. Elmondta: a döntés az egyetem minden karára kiterjed. Más-más időpontban határozták meg a vizsgaidőszak végét. Van, ahol  január 16-ig, 23-ig, máshol 30-ig kell letenni az utolsó vizsgákat. Hozzátette, hogy akik az ónos eső miatt szerdán  nem tudtak megjelenni valamilyen beszámolón, azok számára ez igazolt  távollétnek számít, vizsgaalkalmaik száma nem csökken. A hallgatók a  vizsgák pótlásának lehetőségeiről az egyetem kari internetes  honlapjain tájékozódhatnak.

 

Jégcsapok a közlekedési lámpán
Jégcsapok a közlekedési lámpán
Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.