Korai megszüntetni az újinfluenza világjárványként kezelését

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) még korainak tartja megszüntetni a H1N1-es influenza világjárványként való kezelését

A világjárvány fokozat fenntartását a WHO válságbizottsága ajánlotta, mert véleménye szerint egyelőre korai kijelenteni, hogy a világ minden részén túljutottak volna az új influenza járványának csúcspontján - mondta Fukuda Keidzsi, a szervezet fő járványügyi szakértője egy genfi sajtótájékoztatón.

A járvány kettős képet mutat a világban: bizonyítékok vannak arra nézve, hogy csökkenőben van sok országban, de más helyeken még új gócpontok alakulnak ki. Észak-Amerikában és Nyugat-Európában nyilvánvalóan hanyatlóban van, aktív viszont Kelet-Európában és Ázsiában, az új fertőzések központja pedig Nyugat-Afrika - hangzott el a tájékoztatón.

Fukuda szerint ugyanakkor a H1N1-es vírus okozta járvány enyhébb lefolyású, mint az elmúlt évszázad világjárványainak többsége, amelyek milliók halálát okozták. Ennek ellenére kérte az embereket és a kormányokat, hogy ne csökkentsék az éberségüket. A bizottság pár héten belül ismét megvizsgálja a kérdést - közölte.

A WHO genfi központjában szerdán megkezdődött az első világkonferencia a nem fertőző betegségekről.
A megnyitón Margaret Chan, a WHO főigazgatója felhívta a figyelmet, hogy hosszú idő után a mai gyerekek generációja lehet az első, amely rövidebb ideig fog élni mint a szülei. Ennek oka az, hogy egyre fiatalabbaknál, sőt gyerekeknél jelennek meg olyan betegségek, mint a magas vérnyomás és a rák. Súlyosbítja ezt, hogy már 43 millió, az iskolás kort még el nem ért gyerek túlsúlyos vagy kövér, ami az egész életre kihatóan növeli az egészségi kockázatokat - mondta. A főigazgató szerint ma már nem állja meg a helyét az a vélemény, hogy az ilyen típusú betegségek a gazdag országok sajátosságai.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.