Komolyra hangol a közszolgálati média

Március közepétől a Művészetek Palotájával együttműködve új, komoly- és könnyűzenei műsorokkal készül a Duna tv és az M1 csatorna, a Petőfi és a Bartók Rádió.

Stratégiai-tartalmi szerződést írt alá kedd délelőtt Káel Csaba, a Művészetek Palotája (Müpa) és Dr. Böröcz István, a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) vezérigazgatója. A megállapodás révén a Müpa együttműködik a közszolgálati médiumokkal, nevezetesen a Duna tv és az M1 tévécsatornákkal, valamint a MR2-Petőfi és MR3-Bartók rádióadókkal. Az ötletet Káel Csaba álmodta meg, míg a tartalmi és formai elemeket a Müpa és Szabó Stein Imre, az intézmény stratégiai és kommunikációs tanácsadója alkotta meg.

A Dunán szombat esténként jelentkezik a MüpArt című 31 részes sorozat, amelyben könnyű- és világzenei, népzenei, illetve jazzprodukciók kerülnek terítékre. A sorozat március 17-én indul, a sorozatot Palya Bea koncertje nyitja. A későbbi részekben a Grammy-díjas jazzbőgős és énekes, Esperanza Spalding, a Kowalsky meg a Vega és Snétberger Ferenc váltja egymást.

A Duna tv másik, MüpArt Classic nevű, ugyancsak 31 részes műsorában már komolyzenei és opera felvételekből válogatott előadásokat nézhetnek meg a zenerajongók, amelyeket egy-egy közös tematika fog össze. A csütörtök esténként jelentkező műsort Bősze Ádám profi zenetörténész vezeti.

A műsorban többek között szerepet kap a Nemzeti Filharmonikusok, a Liszt Ferenc Kamarazenekar, a Budapesti Vonósok, a Purcell Kórus és az Orfeo Zenekar. A március 17-én sugárzott első részben a Fesztivál Zenekarral közösen készített Csajkovszkij maraton kapja a főszerepet.

További újdonság lesz a Petőfi Rádió akusztikus stúdiókoncertjeinek mintájára készülő Akusztik+ elnevezésű televíziós sorozat. A műsorban a hazai könnyűzenei élet neves előadói lépnek fel. Az első adásban, április 1-jén a Carbonfools zenekar adja elő szerzeményeit, természetesen új hangszerelésben.

Szabó Stein Imre, a Müpa stratégiai kommunikációs tanácsadója szerint a minőségi zenével folyamatosan jelentkező műsorok nemigen jellemzőek az európai tévéadókra. A Duna tv és a Müpa közös vállalkozása ezt a hiányt hivatott kitölteni. Szabó Stein azt is elmondta, hogy a MüpArt némileg merít az amerikai CBS televíziótársaság Leonard Bernstein vezette zenei műsorából is.

A rádióadók is gazdagabb zenei kínálattal jelentkeznek. A Bartók Rádió 18 élő közvetítést tervez a Müpából, és további 24 koncert kerül a rádió hangversenyeinek sorába, illetve hangzik majd el a déli hangversenysávban. A Petőfi a Müpa által már rögzített könnyű-, etno-, világ- és népzenei produkcióit adja közre.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.