Komoly veszélyben vannak a császárpingvinek

A klímaváltozás hatására várhatóan legalább egyötödével csökken az Antarktisz hatszázezres császárpingvin-populációja az évszázad végére a madarak szaporodásában és táplálkozásában is fontos szerepet játszó tengeri jég kiterjedésének változásai miatt - sugallják egy új tanulmány eredményei.
A Nature Climate Change című folyóiratban közölt tanulmány szerint a fogyatkozás üteme eltérő lesz az egyes kolóniáknál, de az évszázad végére várhatóan mindegyiket eléri a populációcsökkenés. A jelentés készítői a császárpingvinek (Aptenodytes forsteri) veszélyeztetett fajjá nyilvánítását sürgetik, annak ellenére, hogy a madarak 45 ismert kolóniájában 2050-re enyhe populációnövekedés várható a hanyatlás beindulása előtt. A kutatók szerint egy ilyen besorolás komoly turisztikai és halászati korlátozásokat vonna maga után.

 

Ötödére csökkenhet a császárpingvin populáció az évszázad végére
Ötödére csökkenhet a császárpingvin populáció az évszázad végére
China Daily / Reuters

A kutatócsoportot vezető Stephanie Jenouvrier, a Woods Hole Oceanográfiai Intézet munkatársa szerint a császárpingvinek teljes populációja valószínűleg 19-33 százalékkal fog visszaesni 2100-ra. A szakember szerint belátható időn belül a madarakat a kihalás veszélye fogja fenyegetni elterjedési területük jelentős részén.

Mint hozzátette, az antarktiszi Ross-tenger térségében élő császárpingvin-kolóniák a többiekhez képest talán később fogják megtapasztalni a populációcsökkenést, mivel ott aránylag még elég sok jeget találnak. A szakember szerint egy Ross-tengeri védett övezet kialakításával időt lehetne nyerni ahhoz, hogy megakadályozzák a pingvinek kipusztulását és életbe léptessék a szükséges környezetvédelmi intézkedéseket.

Bizonyos időközönként a császárpingvinek hónapokra elhagyják a kolóniát és az antarktiszi jégdzsungelt átszelve a nyílt víz felé veszik az irányt, hogy táplálékot gyűjtsenek fiókáiknak. Az állatok számára ilyenkor fontos a megfelelő kiterjedésű tengeri jég, amely menedéket biztosít nekik a ragadozók elől - adta hírül a BBC News.

Phil Trathan, a brit antarktiszi kutatóprogram (BAS) munkatársa szerint egyelőre nem tudni, hogy a madarak képesek-e alkalmazkodni a megváltozott körülményekhez azzal, hogy felmásznak a magasabb jégtömbökre. A szakember szerint a túl sok tengeri jég miatt a nőstényeknek messzebbre kell elmenniük zsákmányért, míg a túl kevés jég miatt a hullámok feldarabolhatják a kolóniákat tavasszal.

A műholdas mérések szerint az emelkedő globális hőmérséklet ellenére az antarktiszi tengeri jég téli kiterjedése növekedett az elmúlt telek során. A számítógépes előrejelzések szerint azonban ez a trend változni fog a jövőben az Antarktisz melegedésével.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.