Kokainnyomok minden washingtoni papírpénzen

A massachusettsi egyetem kutatói kábítószernyomokat kerestek a bankjegyeken: szinte minden dollárbankón kimutatható kokain nyoma.

Kokain nyomait találták kutatók az Egyesült Államok nagyvárosaiban forgalomba lévő bankjegyek 90 százalékán. A Washingtonban forgalomban lévő bankjegyek esetében mintegy 95 százaléknál találtak kokain használatra utaló nyomokat egy átfogó kutatás során.

A massachusettsi egyetem kutatói öt ország - az Egyesült Államok, Kanada, Brazília, Kína és Japán - több mint harminc városának bankjegyeit vizsgálták meg, és a kokain használatának riasztó bizonyítékaira bukkantak. Az Egyesült Államokban és Kanadában a pénzek 85-90 százalékán kimutatták kábítószer nyomát. Kínában és Japánban csak 12-20 százalékán - olvasható a ScienceDaily tudományos szakportál honlapján.

A bankjegyekből gyakran formálnak kis hengert, amellyel a kokaint szippantják föl. Ennek nyoma marad rajta, de közvetve, a más bankjegyekkel történő érintkezés során is szennyeződnek.

Az Egyesült Államokban az elmúlt két év során - az előző hasonló vizsgálatta összevetve - 20 százalékkal több kokainos bankjegyet találtak. A főváros mellett még más amerikai nagyvárosokban, így Baltimore-ban, Bostonban és Detroitban volt a legtöbb kábítószerrel szennyezett bankjegy.

- Legnagyobb meglepetésemre egyre több és több kokaint találunk a bankjegyeken - mondta a kutatást vezető Yuegang Zuo. - Nem tudom, mi lehet a nyilvánvaló növekedés oka, valószínűleg a gazdasági válsághoz kapcsolódhat: a stresszes emberek előszeretettel fordulnak a kábítószerhez.

 

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.