Klein Dávid 7000 méterig jutott

A hegymászó két nappal ezelőtt elindult az alaptáborból az előretolt alaptáborba. Útközben a köztes táborban aludt egyet, majd hétfőn napközben feljutott 6400 méterre, ahol ismét eltöltött egy éjszakát.

Klein Dávid keddi akklimatizációs túrája sikeres volt, kora délután elérte a 7020 méter magasan fekvő északi nyerget, majd visszaindult az alaptáborba, követve a "climb high, sleep low" (mássz magasra, aludj mélyen) szabályt. Tervei szerint két napig pihen majd az alaptáborban, mielőtt újra elindul, hogy azután már az egyes táborban is eltöltsön egy éjszakát 7000 méteren.
A serpák kedden bejelentett sztrájkja az expedíciót nem érinti, mert Klein Dávid csak az expedíció korai szakaszában vette igénybe serpák szolgálatát. Ők segítettek felállítani az alaptábort, illetve jakokkal felszállítani a felszerelést az előretolt alaptáborba. Innen a hegymászó már saját maga teherhordója lesz, hiszen a fenti táborokba nem kell nagy mennyiségű holmit magával vinnie. És bár Klein Dávid egy nepáli serpával fog együtt mászni, Ang Mingma nem serpa-, hanem mászótárs-minőségben kíséri el, vagyis egyenlően osztoznak meg a terheken és a munkán is.

Sztrájk a hegyen

A hegy északi oldalát továbbra sem érinti a serpák sztrájkja, a nepáli kormánynak kedden benyújtott petíciót a déli - nepáli - oldalon dolgozók mintegy 70 százaléka, 250 serpa írta alá - mondta el az MTI-nek Dawa Sherpa, a SPAR Everest Expedíció szervezésében is közreműködő Asian Trekking Agency ügyvezetője kedden.

Az egyik legnagyobb, évi 20-25 expedíciót szervező nepáli ügynökség vezetője úgy vélte, hogy a kormány végül megegyezésre jut majd a serpákkal, mert ez mindkét fél érdeke.

A munkabeszüntetés az Asian Trekkinget is érinti, a cégnek 17 ügyfele van jelenleg is a hegy déli oldalán. Nekik fel fogják ajánlani, hogy expedíciójukat "vigyék át" az északi, tibeti részre, ami azonban plusz költségekkel jár. A cégvezető közlése szerint az ügyfelek szerdán dönthetnek arról, milyen megoldást választanak.
Az MTI kérdésére Dawa Sherpa elmondta, hogy a déli és az északi oldalon a serpák azonos díjazást kapnak, noha a hegy nepáli oldala lényegesen veszélyesebb.

Mindamellett úgy véli, hogy a mostani sztrájkfenyegetés nem kizárólag a fizetésekről szól. Azért nem akarnak idén mászni, mert félnek attól, hogy a sok ember életét kioltó lavina megismétlődhet.

A Mount Everest északi oldalán jelenleg mintegy 250 serpa dolgozik, ők nem csatlakoznak a sztrájkhoz - hangsúlyozta Dawa Sherpa.

Hírügynökségi jelentések szerint a nepáli serpa hegyi vezetők lemondtak minden mászást és vezetést a most kezdődött évadra a Mount Everesten. Kedden bejelentették: úgy döntöttek, hogy elhagyják az alaptábort, így adózva a pénteki jéglavinában elpusztult társaik emlékének. Legalább 13 nepáli hegyi vezető életét oltotta ki pénteken a lezúduló lavina, hármat még eltűntként tartanak nyilván, de minden bizonnyal ők is életüket vesztették.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.