Klaudia halála: mulasztott az orvos, mégsem vonják felelősségre

Márciusban életét vesztette agyhártyagyulladás miatt egy magyar diáklány Angliában. A Nyugat.hu információ szerint a diáklányhoz riasztott orvos mulasztott, mégsem vonják felelősségre.

Mint arról korábban írtunk, a szombathelyi Herman Ottó Szakképző Iskola tizenegy diákja a London melletti Berkshire grófságban vett részt szakmai tanulmányúton márciusban. A csoport egyik tagja, egy tizenhat éves lány az egyik este, lefekvéskor rosszullétre, lázra panaszkodott. Mivel később sem javult az állapota, tanárai mentőt hívtak.

A Nyugat.hu cikke szerint a riasztás után órákkal érkezett csak ki a mentőautó, ráadásul az orvos meg sem vizsgálta a lányt, akinek pihenést írt elő. Klaudia húsz perccel később életét vesztette. A boncolás során kiderült: a lány halálát baktériumfertőzés következtében fellépő agyhártyagyulladás és vérmérgezés okozta.

Az ügyben vizsgálat indult, s az egyik bírósági meghallgatáson a lány szülei is részt vettek. Ők nyilatkoztak a nyugat.hu-nak az eljárásról. A portál szerint a szülők magukba roskadva hallgatták a mentőorvos vallomását, aki elismerte, hogy hozzá sem ért Klaudiához, mert „látta a gyereken, hogy az nem akarja a vizsgálatot”, azt hitte, csak hisztizik.

A bíró kérdésére, miszerint mit vizsgált meg Klaudián azt a választ adta, hogy „semmit”. A mentőorvos a szülők szerint elismerte, hogy mulasztott.

A Nyugat.hu azt írja: „A vizsgálóbíró szerint Klaudia élete már nem volt menthető, ezért az (agyhártyagyulladás helyett távolról hisztit diagnosztizáló) orvos ellen nem indul eljárás, és nem függesztik fel. Viszont az angoloknak komoly tanulság lehet Klaudia halála, ezért oktatják majd a betegség tüneteit, hogy legközelebb időben felismerjék. A szülőknek azt javasolta a bíró, hogy ezt az ügyet ne vigyék tovább, mert nincs értelme.”

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.