Kizsákmányolt vendégmunkások dolgoznak a katari focivébé stadionjain

Az Amnesty International legfrissebb, csütörtökön közzétett jelentése lesújtó képet fest a 2022-es labdarúgó világbajnokság helyszínein dolgozó munkások helyzetéről. A főleg Dél-Ázsiából érkező férfiak gyakran több ezer dollárnyi közvetítői díjat fizetnek, hogy elmehessenek dolgozni. Katarban azonban nem azt kapták, amire számítottak: nyomorúságos körülmények közt élnek, mindennapos a fizetés-visszatartás, az útleveleik elkobzása vagy a munkaadók fenyegetőzései.

Az Egy gyönyörű játék undorító oldala: kizsákmányolás a katari világbajnokság helyszínén című nyolcvan oldalas dokumentumban 234 munkás tapasztalatait gyűjtötték össze.

Jelenleg a sportlétesítményeket építő munkások 90 százaléka, 4000 ember vendégmunkás. Ez a szám azonban az elkövetkező két évben várhatóan 36 ezerre ugrik majd.

Az egyikük Prem, a három gyerekes fémmunkás, aki Nepálból érkezett, hogy így biztosítsa a családja megélhetését, sikertelenül. A férfi 2015 februárban és márciusában dolgozott a Khalifa International Stadion építésén Dohában, előtte azonban 2014. szeptemberében már akadt egy kis problémája.

"2014 elején nem volt semmi gond. Havonta megkaptam a fizetésemet, amit hazaküldtem a feleségemnek, hogy fizesse a (munkaközvetítésre felvett) kölcsönt és a nepáli házunk bérleti díját" - mesélte az Amnestynek. "Mi gondoskodunk a szüleimről is."

Amikor azonban Prem fizetése nem érkezett meg, a családja nem tudta törleszteni a hitelt és fizetni a lakhatása költségeit, így elvesztették az otthonukat.

"A családomnak most nincs hol lakni, a két kisebbik gyerekemnek ott kellett hagynia az iskolát. A szüleim a bátyámékhoz költöztek, azonban az ő házuk messze van és nem túl jól felszerelt. Minden nap ideges vagyok, éjszakánként nem alszom" - magyarázza, hogy mi lett a következménye annak, hogy a munkáltatója három hónapig visszatartotta a fizetését.

Prem története csak egy, a szervezet által 2016 februárjában készített interjúk közül, amik alapján az emberi jogi szervezet felhívta a FIFA figyelmét, hogy nem hunyhat többet szemet a probléma felett.

Az Amnesty bizonyítékokat talált arra, hogy módszeres visszaélések történnek az építkezések kapcsán, többek közt kényszermunkásokat alkalmaztak a Khalifa Stadionnál.

A feltárt visszaélések az alábbiak többek közt: a munkások nyomorúságos és túl szűkös elhelyezése, a munkások útleveleinek elkobzása, a munkások megfenyegetése, ha panaszkodnak a körülmények miatt, közvetítői díjak követelése, amelyek bizonyos esetekben a 4300 dollárt  (1,1 millió forintot) is elérték, fizetések visszatartása.

Katar szerint azonban az "Amnesty International legutóbbi kijelentéseinek hangneme nagyon félrevezető képet fest. "Mi mindigis úgy kezeltük ezt a világbajnokságot, mint a változások előmozdítója, nem kizsákmányolt munkások hátán fogjuk felépíteni" - jelentette ki a királyság legfőbb szállítási és örökségi bizottsága egy állásfoglalásban a CNN-nek. A kalifátus képviselői azt állították, hogy a szervezet vizsgálata mindössze néhány vállalatot érint a Khalifa International Stadion építkezésében résztvevő 40-ből, így az itt tapasztaltakból nem lehet általánosítani.

Ez volt az Amnesty International ötödik vizsgálata a katari világbajnokság és a vendégmunkások kapcsán, köztük az első olyan, amelyik az új elnök, Gianni Infantino hivatalba lépett. A FIFA március 17-én küldött egy levelet a jogvédő szervezetnek, amelyben kijelenti, hogy nem ért egyet a vizsgálat eredményével.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.